Storm om één zinnetje

In de uiteindelijke versie van Wilders, the movie komt het fragment helemaal niet meer voor, bezweren de VPRO, die de film zondag uitzendt, en filmproducent Pieter van Huystee eensgezind. Maar het zit wel in een Engelstalige trailer die vanochtend nog steeds op YouTube te zien was: een met tegenlicht gefilmde, anonieme man die een suggestieve opmerking maakt over het seksuele leven van PVV-leider Geert Wilders.

„Op een gegeven moment stond ik met Geert Wilders in de lift, met een meid die mij bekend was als een junk zeg maar, die tippelde”, zegt de onbekende. Nadat over deze passage op Twitter een kleine storm was opgestoken, namen VPRO en Pieter van Huystee in een gemeenschappelijke verklaring ijlings afstand van deze passage. „Omdat de beweringen niet kunnen worden bevestigd uit meerdere onafhankelijke bronnen, zijn deze beelden derhalve niet in de documentaire opgenomen. De maker en de producent distantiëren zich dan ook van deze bewering.”

Hoe de suggestie dat Wilders gebruik heeft gemaakt van de diensten van een verslaafde prostituee dan wel in de trailer terecht is gekomen, vertelt het perscommuniqué niet. Het vervaardigen van trailers is in de film- en televisiewereld een apart vak, aldus ingewijden. Kennelijk heeft de maker van de trailer voor zijn werk de beschikking gehad over een eerdere versie van de documentaire.

Wilders heeft zelf elke medewerking geweigerd aan Wilders, the movie, een documentaire van Joost van der Valk en Mags Gavan. De film beoogt een portret te zijn van Geert Wilders, zijn internationale contacten en zijn aanhang in Nederland.