SABMiller kan bieden op Foster's

Een overname voor 15 miljard Australische dollar (10,8 miljard euro) van Foster’s zou een passende zwanenzang zijn voor Graham Mackay van SABMiller. De langzittende topman van deze bierbrouwer verkeert in een sterkere positie dan zijn concurrenten om een bod uit te brengen op het Australische drankenconcern. En de plotselinge belangstelling van bedrijvenopkopers voor de noodlijdende wijndivisie van Foster’s betekent dat hij dit ongewenste bezit snel zou kunnen doorverkopen. Mackay zou deze kans niet mogen laten schieten.

Foster’s heeft de helft van een duopolie op de Australische biermarkt in handen. Het bedrijf heeft op het gebied van groei weinig te bieden. Maar er is wel veel ruimte voor bezuinigingen, omdat het gebrek aan concurrentie tot ondoelmatigheid heeft geleid. SAB moet de toch al hoge winstmarge van 39 procent nog wel een paar procentpunten kunnen optrekken.

De markt weet dit en heeft de beurskoers van Foster’s in afwachting van een bod een steuntje in de rug gegeven. Op basis van de marktwaarde van Foster’s, en na bijtelling van de nettoschuld, bedraagt de bedrijfswaarde 14,4 miljard Australische dollar (10,4 miljard euro), ofwel 11,4 maal de historische winst.

SABMiller zou daarbovenop waarschijnlijk geen grote premie meer kunnen betalen. JPMorgan Cazenove schat dat het concern een jaarlijks synergievoordeel vóór belastingen van ongeveer 165 miljoen Australische dollar (119 miljoen euro) aan de deal moet kunnen ontlenen. Belast en gekapitaliseerd, en aangepast aan eenmalige lasten, kan dit 1 miljard Australische dollar (722 miljoen euro) waard zijn, ofwel 8 procent van de door speculatiekoorts opgedreven marktwaarde van Foster’s. Als we uitgaan van de door analisten verwachte operationele winst van Foster’s en daar 30 procent belasting over rekenen, kan SAB een rendement van 7 procent op zijn investering boeken, als de volledige synergievoordelen binnen drie jaar zijn verwezenlijkt.

Maar een deal zou goed mogelijk moeten zijn. Gezien de beurskoers zou de raad van commissarissen van Foster’s onder druk staan om een bod, ook al zou het maar vergezeld gaan van een karige premie van 10 procent, te overwegen. Een redelijk bod van een bedrijvenopkoper op de wijnbelangen zou de vuurkracht van SAB nog doen toenemen. En de synergievoordelen zouden wel eens hoger kunnen uitvallen dan de analisten veronderstellen.

Als SAB wacht, kan er meer concurrentie opduiken. Rivaliserende bierbrouwers lijken nu nog te veel schulden te hebben of te zeer te zijn afgeleid om een tegenbod uit te brengen. Maar Foster’s is bezig zijn wijndivisie af te stoten, die volgend jaar belangstelling zou kunnen trekken. De 61-jarige Mackay mag dan nog niet met pensioen zijn, de tijd werkt bij deze deal niet in zijn voordeel.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen: www.breakingviews.com

    • Alexander Smith