President Nigeria vervangt top leger en politie

President Goodluck Jonathan van Nigeria heeft gisteren de chefs van leger, politie en veiligheidsdienst vervangen en daarmee zijn macht geconsolideerd in de aanloop naar de verkiezingen in januari.

De maatregel volgde op een aanval van militanten, een dag eerder, op een gevangenis in Bauchi, in het islamitische noorden van het land. Daarbij werden tussen de zevenhonderd en achthonderd gevangenen bevrijd. Het zou deels gaan om leden van de islamitische sekte Boko Haram. Deze groepering, die ook achter de aanval zou zitten, streeft naar afscheiding van een islamitische staat.

Het noorden van het West-Afrikaanse land is grotendeels islamitisch, het zuiden overwegend christelijk. Een woordvoerder van de president gaf geen redenen voor de ingreep in de top van de veiligheidsorganisaties, waarvoor het parlement nog goedkeuring moet geven.

Jonathan bevorderde de voormalige luchtmachtchef, Oluseyi Peterin tot chef-staf van de strijdkrachten en benoemde ook nieuwe leiders voor land- en luchtmacht en voor de marine. Ook de de hoogst politiefunctionaris en het hoofd van de staatsveiligheidsdienst werden vervangen.

Bij de aanval van de militanten vielen volgens de politie zeker vier doden. Onder de bevrijde gevangenen zouden zich 150 leden van Boko Haram bevinden. De militanten openden alle cellen in het gevangenis en staken een deel van het complex in brand.

De presidentsverkiezingen in Nigeria zijn aangekondigd voor 22 januari 2011. De regerende Democratische Volkspartij (PDP) moet nog beslissen of president Goodluck Jonathan haar kandidaat wordt. Deze heeft zich tot dusver niet over zijn kandidatuur uitgelaten. Hij zou dinsdag in een ontmoeting met PDP-gouverneurs hebben aangekondigd dat hij aan de verkiezingen wil meedoen.

De PDP nam recentelijk afstand van haar eigen informele afspraak dat het presidentschap moet rouleren tussen een partijkandidaat uit het christelijke zuiden en een kandidaat uit het islamitische noorden. Jonathan, een zuiderling, werd in mei president nadat zijn voorganger Umaru Yar’Adua was overleden. (BBC, Reuters)