Palestijnen tonen zich (iets te veel) partners

Het filmpje duurt maar anderhalve minuut, maar het is de meest besproken anderhalve minuut die recent op de Israëlische televisie is vertoond. In beeld: Saeb Erekat, de Palestijnse hoofdonderhandelaar. Hij zegt: „Shalom voor u in Israël. Ik weet dat wij u teleurgesteld hebben. Ik weet dat we in de laatste negentien jaar niet in staat zijn geweest u vrede te bezorgen.” Erekat biedt zichzelf, en het team van Palestijnse onderhandelaars, aan als „partner voor vrede”.

Wat gebeurde daar? Bood Erekat namens de Palestijnen zijn excuses aan voor het uitblijven van vrede met Israël? En dat vlak voor een lang en frustrerend onderhandelingsproces?

Het filmpje is gemaakt in opdracht van het ‘Geneefse Initiatief’. Dit is een groep Israëliërs en Palestijnen die streeft naar een tweestatenoplossing. Veel Israëliërs denken dat er aan Palestijnse zijde geen onderhandelingspartner is. Dat beeld zou met de spotjes weggenomen moeten worden.

In de Palestijnse pers verschenen berichten dat het filmpje met Amerikaans geld was betaald. De impliciete boodschap: Erekat en de andere onderhandelaars die sinds vorige week praten over een vredesakkoord met Israël en zijn stromannen van de VS. De Palestijnse premier Fayyad ontstak in woede toen hij hoorde dat zijn foto en die van president Abbas, in het spotje worden gebruikt. Het filmpje is nu op zijn bevel van YouTube verwijderd.

Het hoofd van de Palestijnse tak van het Geneefse Initiatief, Nidal Foqaha, heeft laten weten dat het ‘wij’ van Erekat niet sloeg op de Palestijnen, maar op de Israëlische en Palestijnse onderhandelaars van de laatste jaren.