Nieuwe Spaanse dino had een rare bochel

Concavenator corcovatus Illustratie Raúl Martin

Spaanse paleontologen weten zich niet zo goed raad met deze ‘gebochelde’ dinosaurus, die 125 miljoen jaar geleden leefde in Midden-Spanje. In de eerste plaats heeft deze nieuwe dinosoort (Concavenator corcovatus) vreemde uitsteeksels op enkele wervels. De onderzoekers denken dat de zes meter lange vleesetende dino een bescheiden driehoekige kam op zijn rug had, zoals in de tekening, maar zo’n kam is bij verwante dinosaurussen nooit gevonden. Dinosaurussen als spinosaurus gebruikten rugkammen misschien om te pronken of om af te koelen, maar hun kammen bedekten een veel groter deel van de ruggegraat.

José Sanz van de universiteit van Madrid publiceert de ontdekking van Concavenator vandaag in Nature. Ook de hier getekende uitsteeksels op de voorpoten van het dier zijn een raadsel. Het kunnen ook veren zijn geweest. Sanz schrijft dat bobbeltjes op de voorpoten van het dinoskelet lijken op de aanhechtingspunten van slagpennen van moderne vogels. Dat een dinosaurus van deze ouderdom veren heeft, strookt met het recente, nog omstreden inzicht dat dinosaurussen die al vroeg in de evolutie ontwikkelden. De Spaanse paleontologen hebben het niet aangedurfd om Concavenator met veren te tekenen. Ze noemen deze illustratie „een hypothetische reconstructie”.