Nederland kort

Marokkaanse ‘spion’ uit Rotterdams korps krijgt werkstraf

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De rechtbank in Den Haag heeft de voormalige Rotterdamse politieagent Redouan L. veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het lekken van vertrouwelijke gegevens aan de Marokkaanse autoriteiten. Redouan L., die werkte voor een integratieproject voor probleemjongeren op Rotterdam Airport, heeft toegegeven informatie te hebben opgevraagd in computersystemen van de politie. De brigadier van Marokkaanse komaf deed dat in opdracht van de tweede man op de Marokkaanse ambassade in Den Haag. In de periode 2006-2008 heeft L. in totaal 18 keer informatie verstrekt aan de ambassade. Volgens L. was de ambassade vooral geïnteresseerd in personen die betrokken zouden zijn bij terrorisme of oppositie tegen het regime in Casablanca. Volgens het Openbaar Ministerie is Redouan L. betaald voor zijn diensten. Maar de rechtbank acht dit niet bewezen. De rechtbank schuift daarmee een uitgebreid onderzoek naar de contante uitgaven van de ex-agent van tafel. Volgens de rechtbank valt het Redouan L. aan te rekenen dat hij zijn geheimhoudingsplicht en de privacy van personen heeft geschonden. Anderzijds weegt de rechtbank mee dat de informatie die Redouan L. heeft gelekt weliswaar vertrouwelijk was, maar geen staatsgeheim. Officier van Justitie Harderwijk had dit ook al laten meewegen in zijn strafeis.

‘R’dam werkt mee aan eigen verloedering’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De gemeente Rotterdam draagt bij aan de verloedering van de stad, omdat de eigen vastgoeddienst faalt bij het toezicht en het beheer van gemeentelijke panden. In twee van die panden zijn vorig jaar hennepkwekerijen aangetroffen. Dat schrijft de Rekenkamer Rotterdam in het gisteren verschenen rapport Tijd om te verkopen. In opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad deed het onafhankelijke advies- en controleorgaan onderzoek naar het vastgoedbeleid. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam beheert circa zeshonderd woningen, die ooit zijn gekocht om de veiligheid te bevorderen of voor gebiedsontwikkeling. Deze panden zouden na verloop van tijd een andere bestemming (sloop of verkoop) moeten krijgen. „Het blijkt echter dat de meeste woningen geen doel meer dienen en daarom te lang in bezit zijn”, stelt de Rekenkamer. Enkele huizen zijn al meer dan twintig jaar van de gemeente. Bij gebrek aan voldoende toezicht kon het gebeuren dat in twee gemeentepanden hennepkwekerijen werden geëxploiteerd, zoals vorig jaar bleek. „Schadelijk voor de reputatie en voorbeeldfunctie van de gemeente”, aldus de Rekenkamer.

Lees het Rapport van de Rekenkamer op nrc.nl/binnenland

Celstraf voor afpersen jackpotwinnaars

ROTTERDAM. Vijf mannen die vorig jaar de winnaars van de jackpot van de Lotto afpersten, moeten tot 3,5 jaar de cel in. De rechtbank in Rotterdam sprak gisteren een zesde man vrij van de afpersing, omdat hij licht zwakzinnig is en de gevolgen van zijn handelen niet kon overzien. De mannen stuurden de winnaars uit Hellevoetsluis twee dreigbrieven, waarin ze circa 100.000 euro eisten. Om hun bedreigingen extra kracht bij te zetten, beschoten zij ook de auto van de nieuwe miljonairs. De winnaars konden begin juni vorig jaar 16,5 miljoen euro op hun rekening bijschrijven, omdat zij zes Lottogetallen juist hadden ingevuld. Het Openbaar Ministerie had twee weken geleden gevangenisstraffen tot vijf jaar geëist. De straffen varieerden omdat niet iedereen een even grote rol had. Zo waren verschillende samenstellingen betrokken bij de twee afpersingen. (ANP)