Mobiel betalen kan vanaf 2012

Klanten kunnen vanaf 2012 aankopen die zij in winkels doen betalen met hun mobiele telefoon. De grootste banken en telecombedrijven in Nederland gaan samenwerken om deze nieuwe manier van betalen in Nederland te introduceren. Dat hebben zij vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om de banken ABN Amro, ING en Rabobank, aangevuld met telecomaanbieders KPN, Vodafone en T-Mobile. Zij willen een gezamenlijk bedrijf oprichten om veilig mobiel betalingsverkeer in Nederland mogelijk te maken. Andere banken, dienstverleners en telecomaanbieders die gebruik willen maken van de techniek kunnen zich later bij deze joint venture aansluiten. Mededingingswaakhond NMa is akkoord met de samenwerking.

Onderzoek heeft de afgelopen maanden aangetoond dat mobiel betalen technisch en commercieel haalbaar is, aldus het zestal. Zij benadrukken dat het met het oog op gebruiksgemak en veiligheid belangrijk is dat er een uniform systeem voor transacties komt.

In plaats van een bankpasje met pin of chipknip te gebruiken, houdt de klant vanaf 2012 zijn mobiele toestel tegen de betaalautomaat van de winkelier. De telefoon communiceert dan over een afstand van een paar centimeter draadloos met de betaalautomaat op de toonbank. Er wordt geen betaalinformatie over het mobiele netwerk verstuurd. De betaalapplicatie bevindt zich op een beveiligd deel van de SIM-kaart.

De banken en telecombedrijven moeten het betaalsysteem nog nader uitwerken. „Het is denkbaar dat de klant een pincode moet intoetsen vanaf een bepaald bedrag en dat een klein tegoed op telefoon is opgeladen zoals bij de chipknip. Maar het is ook mogelijk dat een klant bij alle betalingen een code moet intoetsen”, aldus een woordvoerder van ING.

Het is niet voor het eerst dat financiële dienstverleners samenwerking zoeken om nieuwe technologie mogelijk te maken. Medio 2005 zetten banken het internetbetalingssysteem iDeal op, waarmee consumenten snel en veilig konden betalen via hun eigen bank. In de jaren daarvoor werden nogal eens concurrerende systemen geïntroduceerd, zoals de chipknip en de chipper. Die laatste bestaat inmiddels niet meer.