Merkel reikt prijs uit aan tekenaar van islam-cartoon

Correcties & aanvullingen Het bijschrift bij de foto Merkel reikt prijs uit aan tekenaar van islam-cartoon (9 september, voorpagina) vermeldde dat het schilderij op de achtergrond Jezus’ hemelvaart afbeeldde. Het betreft echter een negentiende-eeuwse kopie van een schilderij van Rafaël dat de zogenoemde transfiguratie afbeeldt (Matteüs 17:1-5). Potsdam, 9 sept. Onder zware bewaking heeft bondskanselier Merkel gisteren in Potsdam een prijs voor meneingsvrijheid uitgereikt aan de Deense cartoonist Kurt Westergaard. Zijn spotprent in Jyllands-Posten van de profeet Mohammed met een bom in zijn tulband, ontketende in 2006 op diverse plaatsen in de wereld moslimprotesten. Westergaard wordt nog steeds met de dood bedreigd, de krant stond onder druk. Merkel, die uitgebreid met Westergaard poseerde voor een hemelvaart-schilderij van Rafaël, verdedigde in haar toespraak de persvrijheid. Haar optreden valt samen met een debat in Duitsland over immigratie, naar aanleiding van een omstreden boek van oud-politicus Thilo Sarrazin, die de integratie van moslims mislukt noemt. Foto AP Danish cartoonist Kurt Westergaard, second left, is congratulated on his prize by German Chancellor Angela Merkel, right, and the former head of the state-funded body which manages the archives of the former East German secret police Stasi Joachim Gauck, second right, as Potsdam's mayor Jann Jakobs looks on after receiving the M100 Media Prize 2010 in Potsdam near Berlin, eastern Germany, Wednesday, Sept. 8, 2010. Westergaard drew the most controversial of 12 caricatures of the Prophet Mohammed, first published in a Danish newspaper in 2005, which many Muslims considered offensive. (AP Photo/Odd Andersen, pool) AP

Rectificaties / gerectificeerd

Correcties & aanvullingen

Het bijschrift bij de foto Merkel reikt prijs uit aan tekenaar van islam-cartoon (9 september, voorpagina) vermeldde dat het schilderij op de achtergrond Jezus’ hemelvaart afbeeldde. Het betreft echter een negentiende-eeuwse kopie van een schilderij van Rafaël dat de zogenoemde transfiguratie afbeeldt (Matteüs 17:1-5).