Meisje van halal blijft op 't stadhuis werken

Onhandig, dat was het zeker. Maar Jihad Alariachi mag ondanks de kritiek van burgemeester Eberhard van der Laan gewoon blijven werken bij de gemeente Amsterdam. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente.

Jihad Alariachi is werkzaam bij de gemeente als adviseur interculturele communicatie en geniet bekendheid door het tv-programma De meiden van halal.

Ze mengde zich onlangs in een drie jaar oude discussie tussen twee vaders over een ‘juffenverjaardag’ op de christelijke basisschool van hun kinderen.

De mailwisseling stond gepubliceerd op het internet. Eén van de vaders, van Turkse afkomst, liet weten dat zijn kind niet kon meedoen wegens zijn geloof. Alariachi verdedigde de man. Ook haar e-mail werd online gezet.

Burgemeester Van der Laan zei gisteren in de raad dat de gemeente de standpunten van Alariachi niet deelt. Bovendien was het „niet verstandig” haar baan bij de gemeente te vermelden. Jihad heeft intussen een „kritisch gesprek” gehad met haar leidinggevende.

Gemeentemedewerkers zijn vrij hun mening te uiten, maar moeten daarbij oppassen dat ze niet te dicht op hun beleidsgebied zitten, zegt de woordvoerder. Zo wil de gemeente onduidelijkheden zoals deze voorkomen.

Jihad Alariachi wilde zelf niet ingaan op vragen.