Meer uren werken is goed voor moeders

Als er een kind komt, worden mensen gemiddeld minder tevreden over hun relatie. Maar voor de relatief kleine groep vrouwen die rond die tijd meer gaat werken (een groter aantal uren in deeltijd), geldt dit niet. Bovendien hebben die vrouwen minder stress en negatieve gevoelens dan voordat ze moeder werden. Meer uren gaan werken houdt jonge moeders dus geestelijk gezond; stoppen met werken is slecht voor de relatie.

Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en de Universiteit Utrecht onder enkele honderden Nederlandse mannen en vrouwen, gepubliceerd in het nieuwste nummer van Journal of Family Psychology (augustus).

De mannelijke deelnemers aan het onderzoek waren bij aanvang maximaal 45 en de vrouwen maximaal 40 jaar oud. Ze vulden tweemaal een aantal vragenlijsten in: in 2002 of 2003, toen ze nog allemaal kinderloos waren (daar waren ze op geselecteerd) en in 2006 of 2007, toen 38 procent van de vrouwen moeder was geworden en 37 procent van de mannen vader. Ongeveer 1 op de 7 vrouwen die moeder werden, werkte op tijdstip twee meer uren per week dan op tijdstip één.

Vader worden blijkt andere psychologische effecten te hebben dan moeder worden. Mannen voelden zich gemiddeld eenzamer nadat er een kind was gekomen, met name als ze tussen de twee onderzoeksmomenten in waren getrouwd terwijl ze eerst samenwoonden. Waarschijnlijk richt deze groep vaders zich dan zo sterk op het nieuwe gezinnetje – eerst alle festiviteiten rond het huwelijk, dan de geboorte van het kind – dat ze geïsoleerd raken van vrienden en collega’s, opperen de onderzoekers. De gemiddelde vrouw houdt van intieme één-op-één-relaties; grofweg hebben mannen een voorkeur voor een groter aantal oppervlakkiger contacten. Juist die vielen misschien weg.

Uit onderzoek blijkt over het algemeen dat mensen met jonge kinderen gemiddeld niet gelukkiger en soms zelfs minder tevreden met het leven in het algemeen zijn dan mensen zonder kinderen, meldde deze krant onlangs al. In dit nieuwe Nederlandse onderzoek werd op dit punt geen verschil gevonden. Maar misschien onderschat dit onderzoek de negatieve effecten van kinderen op ouderlijk levensgeluk, melden de onderzoekers. Misschien stopten juist ouders die zich uitgeput en ongelukkig voelden wel met het onderzoek. En de ouders die tussen de onderzoeksmomenten uit elkaar gingen (en daardoor waarschijnlijk ongelukkiger waren), werden ook buiten het onderzoek gehouden.