Kun je goochelen? Zingen? Dansen?

Deze week was de 1.250ste Open Bak, het vaste dinsdagavondprogramma van De Engelenbak.

Om dat te vieren, is het deze week elke avond Open Bak.

Met de klok mee: Truus de lichtpop, waarop het licht wordt getest; het bankje waar de artiesten wachten tot ze op mogen; de zitplaatsen voor het publiek en het podium. Foto's Thomas Donker De Engelenbak, Truus de lichtpop is er ook al 25 jaar bij, het bankje voor de artiesten achter de coulissen, het krukje van de regiseur, de bar en de kleedkamer

De toeloop is nog altijd niet voorbij. Ook voor de komende weken zijn er alweer meer dan genoeg aanmeldingen voor de Open Bak, het wekelijkse podium voor iedereen die ten overstaan van ruim honderd bezoekers een paar liedjes wil zingen, een paar grappen wil vertellen, een stukje op een instrument speelt, een dansje doet, een goocheltruc demonstreert – of wat er nog meer aan podiumprestaties denkbaar is.

„Het heeft misschien te maken met Idols, X Factor en alle andere talentenshows op de tv”, vermoedt programmeur Ben Lansink. „Veel mensen zien dat en denken: oh, dat kan ik óók. Nou, kom maar op. Zolang het maar niet alleen voor de aardigheid is. Ik wil hier altijd wel graag mensen zien met een ambitie, met een drang om op te treden voor een publiek. Dat zijn ook degenen die het uiteindelijk het verst schoppen.”

De Open Bak is het vaste dinsdagavondprogramma van het amateurtheater De Engelenbak in de Nes, het oudste theaterstraatje van Amsterdam – al bijna 35 jaar. De eerste vond plaats op 25 november 1975. En afgelopen dinsdag was de 1.250ste.

Om beide mijlpalen te vieren, is het deze week elke avond Open Bak, met presentatoren en artiesten van vroeger en nu.

Keuze genoeg. Tot degenen die hier hun eerste probeersels lieten zien, behoren Youp van ’t Hek, Brigitte Kaandorp, Lenette van Dongen, Paul de Leeuw, Lebbis & Jansen, Maarten van Roozendaal en recentere ontdekkingen als Claudia de Breij, Paulien Cornelisse en Ronald Goedemondt. Niet voor niets is in de hal van het kleine theater, dat eeuwenlang het adres was van een tabaksdrogerij, een fotogalerij gemaakt die binnenshuis bekendstaat als de hall of fame.

Iedereen kan er optreden. Naast de latere coryfeeën wemelt het in de Open Bak-geschiedenis dan ook van types die aan ernstige zelfoverschatting leidden of andere malloten van wie na één avond nooit meer iets werd gehoord. Engelenbak-directeur Pia van den Berg draait er niet omheen: „Voor het publiek zal uitlachen soms een deel van de attractie zijn. Maar zelfs als iemand wordt uitgelachen, hoeft dat nog niet te betekenen dat hij of zij echt slecht is. In het begin werden Youp van ’t Hek en Paul de Leeuw hier óók weleens uitgelachen. Op een gegeven moment is tegen Youp zelfs gezegd dat hij beter eens een tijdje kon wegblijven.”

Aan de andere kant staan echter degenen die nog steeds graag delen van hun nieuwe programma komen uittesten op het publiek in de Nes. Lenette van Dongen is een van hen. Brigitte Kaandorp, die tegenwoordig ook les geeft, raadt haar leerlingen aan om in de Open Bak praktijkervaring op te doen.

Ook rappers en breakdancers hebben zich op dit podium al vertoond. Wel zou het Open Bak-aanbod langzamerhand gekleurder mogen worden, vindt Pia van den Berg: „Het is hier nog tamelijk wit, het zou wel iets meer een afspiegeling van de huidige samenleving kunnen zijn.” Maar het is een goed teken, vindt ze, dat er inmiddels ook in Amsterdam Zuid-Oost een Open Bak is gevestigd.

Zie www.engelenbak.nl voor het programma en kaartverkoop. Entreeprijs: 13 euro of 11,50 met korting.

    • Henk van Gelder