Kort nieuws Economie

OESO: Herstel economie stokt erger dan verwacht

Parijs, 9 sept. Het tempo waarin de grootste economieën herstellen van de recessie zwakt momenteel sterker af dan verwacht. Dat stelde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vanmorgen. Als die trend doorzet moeten voorgenomen bezuinigingen eventueel worden uitgesteld, aldus de denktank. De OESO ziet vooral in de eurozone de economische groei in de tweede helft van 2010 flink terugvallen. Daar werd afgelopen kwartaal geprofiteerd van een onverwachte groeispurt van Duitsland. De organisatie merkt op dat de vooruitzichten voor de economie nog altijd heel onzeker zijn, zowel in negatieve als in positieve zin. (ANP)

Brits toezicht beboet Goldman

Door onze financiële redactie

Londen, 9 sept. De Britse toezichthouder FSA heeft zakenbank Goldman Sachs een boete opgelegd van 17,5 miljoen pond (21,2 miljoen euro). De zakenbank krijgt de boete omdat het de FSA onvolledig geïnformeerd heeft over een onderzoek dat de Amerikaanse toezichthouder SEC had ingesteld naar de betrokkenheid van Goldman bij misleiding van beleggers. Goldman schikte de Amerikaanse zaak in juli voor 550 miljoen dollar (432 miljoen euro). Volgens de FSA was Goldman domweg vergeten de Britse toezichthouder in te lichten over het Amerikaanse onderzoek. Van opzet was geen sprake. Goldman laat in een reactie weten blij te zijn dat de zaak nu is afgehandeld.

Hagelslag De Ruijter duurzaam

Maarsen, 9 sept. Chocoladevlokken en hagelslag van De Ruijter zullen voortaan gemaakt gaan worden van duurzame cacao. Dat maakte het bedrijf vandaag bekend. Binnen vijf jaar wil De Ruijter alle chocolabroodbeleg produceren met duurzame cacao. Op dit moment is het aanbod van zogeheten UTZ-gecertificeerde cacao op de wereldmarkt nog te beperkt om direct en volledig over te stappen, aldus De Ruijter. Het UTZ-certificaat wordt afgegeven aan producenten van cacao die onder meer boeren zonder chemische verdelgingsmiddelen. Onlangs stapte Verkade al over naar duurzame cacao. (ANP)

Hyundai showt elektrische auto

Seoul, 9 sept. De Koreaanse autofabrikant Hyundai heeft vanmorgen zijn eerste elektrische auto – de BlueOn – gepresenteerd. Het hoopt met het nieuwe model, gebaseerd op de kleine i10, de achterstand op Japanse fabrikanten in te halen. Hyundai heeft 40 miljard won (26,9 miljoen euro) in het project geïnvesteerd. (AP)