Kort nieuws Buitenland

Zeker 15 doden bij zelfmoordaanslag in Noord-Ossetië

Vladikavkaz, 9 sept. Bij een zelfmoordaanslag op een druk bezochte markt in Vladikavkaz, de hoofdstad van de onrustige Russische deelrepubliek Noord-Ossetië, zijn vanochtend zeker vijftien doden gevallen, zo hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt. Een onbekende aanvaller zou zich in een auto met 30 tot 40 kilo TNT hebben opgeblazen toen hij langs de markt reed. Er zouden tientallen gewonden zijn gevallen. Niemand heeft de aanslag vooralsnog opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar extremistische moslims die verantwoordelijk zijn voor veel geweld op de noordelijke Kaukasus. De markt in Noord-Ossetië was in 1999 ook doelwit van een zware aanslag, waarbij 55 doden vielen. In de regio was het tot nu toe relatief rustig, in tegenstelling tot andere deelrepublieken zoals Tsjetsjenië, Ingoesjetië en Dagestan. (AFP, AP)

Zuma schokt pers met plan tribunaal

Door onze correspondent

Johannesburg, 9 sept. President Jacob Zuma van Zuid-Afrika heeft gisteren in het parlement in Kaapstad verklaard voorstander te zijn van een ‘mediatribunaal’. De binnen het regerende ANC ter discussie staande journalistenrechtbank die na onnauwkeurige of onethische berichtgeving een boete kan opleggen, heeft tot grote onrust bij de Zuid-Afrikaanse media geleid. De vier grote internationale persbureaus – AFP, AP, Bloomberg en Reuters – hebben juist gisteren bij Zuma geprotesteerd tegen verschillende ANC-voorstellen die „ons werk en dat van andere journalisten beknotten”. Het mediatribunaal wordt eind deze maand op een ANC-top besproken.

Clinton: Soedan is ‘tikkende tijdbom’

Washington, 9 sept. Soedan is een „tikkende tijdbom” voorafgaand aan het referendum in januari in het zuiden van het land over mogelijke afscheiding. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, gisteren in Washington gezegd. Ze zei dat de VS zich met partners inspannen om ervoor te zorgen dat het referendum vreedzaam verloopt. Het „werkelijke probleem” noemde ze „de onvermijdelijke uitkomst”, namelijk onafhankelijkheid van het zuiden. (Reuters)

Weer Iraakse journalist gedood

Bagdad, 9 sept. Voor de tweede achtereenvolgende dag hebben gewapende mannen in Irak een Iraakse televisiejournalist vermoord. In de noordelijke stad Mosul werd een correspondent van een plaatselijk tv-station, Safaa Abdul-Hamid, doodgeschoten. De voorgaande dag werd in Bagdad een journalist van het staatstelevisiestation Al-Iraqiya vermoord. Sinds de Amerikaans-Britse invasie van 2003 zijn in Irak meer dan 170 journalisten vermoord, zo meldde een dinsdag uitgekomen rapport van Reporters zonder Grenzen. (AP)

Doodverklaring Mladic geweigerd

Belgrado, 9 sept. De Servische justitie heeft geweigerd om de voortvluchtige Ratko Mladic dood te verklaren. De familie van Mladic, legerleider van de Bosnische Serviërs tijdens de Joegoslavische oorlogen, had gevraagd om hem dood te verklaren omdat sinds februari 2003 niets meer van hem is vernomen. Justitie kan op die vraag echter niet ingaan, verklaarde een woordvoerder van de rechtbank in Belgrado gisteren. Het verzoek werd afgewezen „om procedurele redenen”. De familie kan wel nog een nieuw verzoek tot doodverklaring indienen. (AFP)

Protest Los Angeles tegen politie

Los Angeles, 9 sept. Voor de derde achtereenvolgende nacht hebben honderden inwoners van de Amerikaanse stad Los Angeles gedemonstreerd tegen de politie, die zondag een Guatemalteekse immigrant doodschoot. De 37-jarige man zou twee vrouwen hebben bedreigd met een mes. Nadat hij de agenten bedreigde, schoot een van hen hem twee keer door het hoofd. Volgens de betogers heeft de agent buitensporig gehandeld. Het dagblad Los Angeles Times meldde gisteren dat de agent eerder betrokken was bij schietincidenten. (AP)

Fotoserie van de betogingen op nrc.nl/buitenland