Kort nieuws Binnenland

‘Spionerende’ agent krijgt 240 uur werkstraf

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 sept. De rechtbank in Den Haag heeft de voormalige Rotterdamse politieman Redouan L. veroordeeld tot 240 uur werkstraf voor het lekken van vertrouwelijke gegevens aan de Marokkaanse autoriteiten. L., die werkte voor een integratieproject voor probleemjongeren op Rotterdam Airport, heeft toegegeven informatie te hebben opgevraagd in computersystemen van de politie. De brigadier van Marokkaanse komaf deed dat in opdracht van de tweede man op de Marokkaanse ambassade in Den Haag. Tussen 2006 en 2008 heeft L. in totaal 18 keer informatie verstrekt aan de ambassade. Volgens hem was de ambassade vooral geïnteresseerd in personen die betrokken zouden zijn bij terrorisme of oppositie tegen het regime in Rabat.

Akkoord korting studiefinanciering

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 9 sept. Het kabinet bezuinigt 68 miljoen euro op de studiefinanciering. Daarmee is de Tweede Kamer is vanochtend akkoord gegaan. Vijftig miljoen wordt gerealiseerd door van de aanvullende beurs na vijf maanden een prestatiebeurs te maken, die studenten moeten terugbetalen als zij studie niet tijdig afronden. Ook komt er de komende twee jaar geen inflatiecorrectie voor de basisbeurs, wat achttien miljoen euro oplevert. De Kamer had het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs, CDA) aanvankelijk controversieel verklaard.

EU-hof: Al-Aqsa niet op terreurlijst

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 9 sept. De regeringen van de landen van de Europese Unie moeten de Stichting Al-Aqsa uit Heerlen van de EU-terreurlijst schrappen. Dat heeft het EU-gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg, vanmorgen beslist. Volgens het gerecht is de stichting onrechtmatig op de lijst gezet. Plaatsing op de sanctielijst houdt onder meer in dat financiële tegoeden worden bevroren. De islamitische organisatie staat sinds juni 2003 op de EU-sanctielijst op voordracht van de Nederlandse regering, omdat zij organisaties die terrorisme ondersteunen in het Midden-Oosten hulp zou geven.

Geen strafbare feiten bij helicrash

Rotterdam, 9 sept. Bij de helikoptercrash in juni op de Maasvlakte in Rotterdam is vermoedelijk geen sprake van verwijtbaar menselijk handelen. Dat blijkt uit het feitenonderzoek van justitie. De helikopter bleek goed onderhouden. Bovendien was de piloot een ervaren vlieger en zijn er geen ontoelaatbare vliegbewegingen geconstateerd. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt de zaak nog. Bij het ongeval kwamen vier inzittenden om het leven en raakte een vijfde inzittende zwaargewond. De helikopter was door het Rotterdamse Havenbedrijf ingezet. (ANP)