Komische gangsterfilm zonder enige glamour

Scene uit de film A somewhat gentle man (2010) Foto: Wild Bunch

A Somewhat Gentle Man

Regie: Hans Petter Moland. Met: Stellan Skarsgard, Jan Gunnar Roise, Bjorn Floberg. In: 6 bioscopen.****

Na een gevangenisstraf van twaalf jaar te hebben uitgezeten voor moord op de man met wie zijn vrouw overspel pleegde, wordt Ulrik weer vrijgelaten. Wat te doen? Waar heen te gaan? In zijn oude stamcafé komt hij Jensen tegen, de plaatselijke gangsterbaas die vindt dat Ulrik de man moet vermoorden die hem indertijd verraadde. Zelf wil Ulrik graag weer contact met zijn inmiddels volwassen zoon, die daar niet echt op zit te wachten.

De Noorse film A Somewhat Gentle Man biedt een sterke hoofdrol van de Zweedse acteur Stellan Skarsgard (vooral bekend uit Lars von Triers Breaking the Waves). Hij speelt Ulrik als een geslagen hond die niet veel meer van het leven verwacht – alles wat dan meevalt, is meegenomen.

A Somewhat Gentle Man is een gangsterfilm, maar dan volkomen ontdaan van alle glamour. Regisseur Hans Petter Moland legt in zijn regie daarnaast de nadruk op het droogkomische, op de licht absurde aspecten van een van nature aardige man die verloren rondloopt in een vreemde wereld. Vooral de scènes met zijn oude, zeer slonzige hospita die hem gekleed in te nauw sluitende jurken en sloffend op versleten slippers eten brengt in ruil voor seks zorgen voor besmuikt gelach. Net als alle personages doet ze alsof haar leven niet mislukt is en ploetert onaangedaan voort.

    • André Waardenburg