Internationaal kort

Parlement van Sri Lanka geeft president meer macht

Colombo. Het parlement van Sri Lanka heeft gisteren de macht voor de president uitgebreid en de limiet van maximaal twee termijnen opgeheven. Huidig president Mahinda Rajapaksa werd in januari herkozen en zou na deze termijn moeten aftreden. Nu mag hij in theorie oneindig vaak worden herkozen. Rajapaksa heeft al aangegeven dat hij graag ook een derde termijn president zou willen zijn. De president krijgt door de grondwetswijziging ook meer controle over de politie en rechterlijke macht. De benodigde tweederde meerderheid voor een grondwetswijziging werd gehaald met elf stemmen meer dan vereist: 161 parlementariërs van de 225 stemden voor. Critici menen dat de wijziging het land richting een dictatuur stuurt. (AP)

Doodverklaring Mladic is afgewezen

Belgrado. Een Servisch gerechtshof heeft gisteren het verzoek van de familie afgewezen om de voortvluchtige oud-generaal Ratko Mladic dood te verklaren. Mladic wordt door het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag gezocht vanwege zijn veronderstelde leidende rol in de massamoord op achtduizend moslims na de val van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica in juli 1995, en andere oorlogsmisdaden. In het verzoek tot doodverklaring dat op 16 juni door de familie was ingediend werd aangevoerd dat Mladic hen in februari 2003 voor het laatst een teken van leven zou hebben gegeven. Volgens de familie kan de zieke Mladic al die tijd niet hebben overleefd zonder medische verzorging. Het verzoek is afgewezen wegens procedurefouten en niet inhoudelijk beoordeeld. (AP)

Doden na bestorming Hondurese fabriek

Tegucigalpa. In de noordelijke Hondurese stad San Pedro Sula zijn twee of drie gemaskerde mannen gewapend met kalasjnikovs dinsdag een schoenenfabriek binnengevallen. Daarbij kwamen zeker achttien arbeiders om en raakten vijf gewond, zo hebben de Hondurese autoriteiten bekendgemaakt. De motieven van de daders zijn nog niet bekend maar de plaatselijke politie vermoed dat het om drugsgerelateerd geweld gaat. In San Pedro Sula vechten drugsbendes een gewelddadige strijd om de controle over verkooppunten. De bendes Mara Salvatrucha en Mara 18 zijn er actief, die verantwoordelijk worden gehouden voor tweederde van de moorden, drugs- en wapenhandel in Honduras. (AFP)

Blair mijdt opnieuw boekpresentatie

LONDEN. De Britse oud-premier Tony Blair heeft gisteren opnieuw een boekpresentatie afgezegd wegens protesten. Hij zou een receptie geven in het museum voor moderne kunst Tate Modern in Londen wegens de publicatie van zijn autobiografie A Journey. De verschijning van het boek doet de discussie over Blairs besluit om Irak binnen te vallen weer oplaaien. Tegenstanders van de oorlog in Irak hadden aangekondigd te gaan betogen. Eerder moest hij een signeersessie in boekhandel Waterstones afzeggen om dezelfde reden. (AP)

George Soros geeft miljoenen aan HRW

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De miljardair, investeerder en filantroop George Soros geeft 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt. De gift van Soros’ Open Society Foundations is het grootste bedrag dat de miljardair ooit aan een niet-gouvernementele organisatie gaf. HRW gaat het geld gebruiken om internationaler te opereren.