Grol krijgt Japanners niet stil

Judoka Henk Grol heeft op de openingsdag van de wereldkampioenschappen in Tokio de zilveren medaille behaald. De Japanners eerden de overleden Anton Geesink.

Anai, de nieuwe wereldkampioen in de klasse tot 100 kilo, in de kwartfinale tegen de Fransman Fabre. In de finale versloeg hij Grol. Foto AP France's Thierry Fabre, top, is thrown by Japan's Takamasa Anai during the men's -100 kg category of the World Judo Championships in Tokyo Thursday, Sept. 9, 2010. (AP Photo/Junji Kurokawa) AP

Henk Grol had vanmiddag in Tokio in de voetsporen kunnen treden van Anton Geesink. De twee weken geleden overleden oud-judoka werd 46 jaar geleden de eerste niet-Japanse wereldkampioen na een overwinning op de onverslaanbare Akio Kaminaga. Grol stond in de finale van de gewichtsklasse tot 100 kilogram tegenover de Japanner Takamasa Anai, de nummer één van de wereldranglijst, maar verloor opnieuw in de finale van een titeltoernooi.

De openingsdag van het WK in het in het Yoyogi-stadion begon met een minuut stilte ter nagedachtenis aan Geesink, de reus die Japan in 1964 deed huilen. Jos Hell, voorzitter van de Nederlandse judobond, nam een gouden eremedaille in ontvangst. Het gaf het Japanse respect voor het voormalig IOC-lid aan, al was zijn naam op het grootscherm gespeld als Geesik. Grol was de enige Nederlander die het eerbetoon kon opluisteren. Regerend wereldkampioen Marhinde Verkerk (-78 kg) werd uitgeschakeld in de eerste ronde, Carola Uilenhoed (+78 kg) in de tweede ronde en Grim Vuijsters (+100 kg) in de herkansing.

De nuchtere en nietsontziende Grol geldt als een geboren winnaar, maar met vooral zilveren medailles en een vaak gekwetst lichaam. Zo negeerde hij in augustus vorig jaar de pijn van een knieblessure bij de WK in Rotterdam. Hij haalde de finale, maar verloor en bleek een binnenband te hebben afgescheurd. In april overkwam het hem opnieuw, met een rugblessure bij de EK in Wenen. Hij verloor de finale van Elco van der Geest, die zich wegens de onderlinge concurrentie tot Belg heeft laten naturaliseren, en beschadigde een rib en een rugspier.

Grol somberde in Wenen dat zijn lichaam hem vaak in de steek laat en dat hij misschien wel te sterk is. Maar in de voorbije maanden van revalidatie kwam hij tot het besef dat hij door zijn brute vechtstijl extra voorzichtig moet zijn met zijn lichaam. Hij bracht het aantal trainingsuren terug en breidde mede op aanraden van de ervaren trainer Chris de Korte zijn warming-up uit. Ook is bondscoach Maarten Arens kieskeuriger bij het uitzoeken van sparringpartners. „Ze mogen me niet mollen”, zei de judoka daarover.

Grol judode door zijn blessures de afgelopen maanden geen wedstrijden en verzamelde geen punten voor de wereldranglijst. Dat hield in dat hij geen geplaatste status had in Tokio en meteen tegen wereldtoppers zou kunnen loten. Maar vrees voor een gebrek aan wedstrijdritme is Grol vreemd. Hij zegt geen angst te kennen en judoot bij trainingen toch al intensiever dan bij wedstrijden. Zelfs nu de in Veendam geboren judoka meer voor overbelasting waakt, moet Arens hem afremmen.

De eerste partijen van Grol in Tokio gaven een vertrouwd beeld. Hij joeg zijn tegenstanders over de tatami, op zoek naar een ippon – de maximale score. Zo vloerde hij achtereenvolgens de Tadzjiek Mukhamadmurod Abdurakhmonov (1 minuut en 20 seconden), de Nieuw-Zeelander Jason Koster (1,31) en ‘judobelg’ Van der Geest (3,10). Meteen na de overwinning op de jongste zoon van Cor van der Geest, technisch directeur van de Nederlandse judobond, wees Grol op zijn borst, ten teken wie nu eigenlijk de beste is van de twee voormalige clubgenoten.

Ook in kwartfinale versloeg Grol een tegenstander die hem al eens van een gouden medaille had gehouden. Hij won van de Kazach Maxim Rakov, winnaar van het vorige WK, in Rotterdam. De manier waarop dat gebeurde moet Arens tot tevredenheid hebben gestemd. Bij de WK was de bondscoach nog woedend na de verloren finale en verweet hij zijn judoka tactisch onbenul. Nu judode Grol de partij bij een voorsprong slim uit, in plaats van blind op zoek te gaan naar de ippon, met het risico de overwinning te verspelen.

Op dezelfde manier versloeg hij in de halve finale de Mongoliër Tuvshinbayar Naidin, de olympisch kampioen van Peking in 2008. Grol won destijds brons en zwoer, nadat hij de medaille had gekregen van Anton Geesink, dat hij in 2012 olympisch goud wint bij de Zomerspelen van Londen.

    • Michiel Dekker