Fidel Castro: het Cubaanse model werkt zelfs bij ons niet meer

Fidel Castro, de oud-president van Cuba, heeft opmerkelijke kritiek geuit op het socialistische model dat hij zelf invoerde in de eilandstaat.

In een interview met de Amerikaanse journalist Jeffrey Goldberg van het tijdschrift The Atlantic dat gisteren werd gepubliceerd, zei Castro dat het ‘revolutionaire’ economische beleid van Cuba niet werkt.

Gevraagd of het Cubaanse model, waarbij de staat zo ongeveer de volledige economie controleert, nog altijd geëxporteerd diende te worden naar het buitenland, zei de socialistische leider: „Het Cubaanse model werkt zelfs voor ons niet meer.”

Castro heeft sinds zijn aftreden in juli 2006 wegens ernstige ziekte de publiciteit grotendeels vermeden, hoewel hij recentelijk weer van zich liet horen over buitenlandse aangelegenheden. Hij mengde zich tot nu toe echter niet in de binnenlandse politiek, wat werd gezien als een signaal dat hij zijn broer Raúl, die nu het land leidt, niet voor de voeten wilde lopen bij economische hervormingen. Raúl Castro heeft daar sinds 2006 op aangedrongen. De uitspraken van Fidel worden gezien als een bevestiging van zijn steun voor zijn broers beleid.

De Cubaanse regering heeft de uitspraken van Castro niet bevestigd. Maar Julia Sweig, een Amerikaanse Cubaspecialist van de Washingtonse denktank Council on Foreign Relations die ook bij het interview vorige week aanwezig was, heeft dat wel gedaan.

Castro beschuldigde in het interview met Goldberg ook de Iraanse leider Mahmoud Ahmadinejad van antisemitisme en brak een lans voor Israëls recht om te bestaan. „Ik geloof niet dat er iemand anders meer is zwartgemaakt dan de Joden. Niemand beschuldigt de moslims ergens van.” Dat waren opmerkelijke woorden: Castro staat bekend als een fel criticus van Israël. (AP)

Lees het interview met Castro op nrc.nl/buitenland