EU weerhoudt Servië van confrontatie over Kosovo

Servië heeft onder zware druk van de Europese Unie een ontwerpresolutie voor de VN over Kosovo afgezwakt. In het ontwerp bestrijdt Servië niet langer de onafhankelijkheid van Kosovo, maar onderstreept het wel het recht om zijn „legitieme nationale belangen op een vreedzame en diplomatieke wijze te verdedigen”. De Servische president Boris Tadic benadrukte gisteren dat de formulering geenszins een erkenning betekent van de onafhankelijkheid van Kosovo. De ontwerpresolutie wordt mogelijk vanavond al besproken in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Kosovo scheidde zich in februari 2008 af. Servië weigert sindsdien de onafhankelijkheid van zijn voormalige provincie te erkennen.

De nieuwe versie van de ontwerpresolutie kwam tot stand na intensieve onderhandelingen tussen Tadic en EU-buitenlandvertegenwoordiger Catherine Ashton. In Brussel is er de afgelopen maanden hard gewerkt om Servië te overtuigen van de noodzaak van een dialoog met Kosovo.

Daarvoor moesten de 27 EU-landen, waarvan er vijf Kosovo niet erkennen als zelfstandig land, eerst wel samen één lijn trekken. De EU-lidstaten Cyprus en Roemenië bleken van de vijf niet-erkennende landen het moeilijkst te overtuigen. De andere drie – Spanje, Griekenland en Slowakije – zijn volgens betrokkenen eerder bereid tot een pragmatische opstelling in de omgang van de EU met Kosovo.

De aanpassing van de tekst die Servië nu accepteert, zal Servië mogelijk helpen om dichter bij de EU te komen. Servië heeft het EU-lidmaatschap officieel aangevraagd, maar de EU-landen hebben nog niet besloten om die aanvraag voor advies voor te leggen aan de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU.

De Servische oppositie heeft kritisch gereageerd op het compromis. Slobodan Samardzic van de DDS-partij noemde de resolutie tegenover nieuwssite Balkan Insight een „capitulatie voor westerse ultimata”. De resolutie betekende een „nederlaag voor de Servische bevolking”.

Volgens Servische peilingen vindt 70 procent van de bevolking het behoud van Kosovo belangrijker dan toetreding tot de EU.