Eigenaar zet HEMA opnieuw in etalage

Winkelbedrijf HEMA gaat opnieuw in de verkoop. De huidige eigenaar, het Britse investeringsfonds Lion Capital, „onderzoekt de mogelijkheden voor de verkoop” van de Nederlandse winkelketen, die ook vestigingen in Duitsland, België, Luxemburg en Frankrijk heeft.

Lion Capital kocht HEMA nog maar drie jaar geleden voor 1,1 miljard euro van Maxeda, het concern dat eigenaar is van onder meer V&D en de Bijenkorf. „Ik sta ervan te kijken dat ze al zo vroeg weer willen verkopen”, zegt bedrijfsadviseur Paul Moers. Hij denkt dat het „een moetje” is. „Lion Capital heeft kennelijk geld nodig.” Ook bedrijfsadviseur Ton Bos van de Retail Wholesale Group denkt dat Lion Capital geld wil vrijmaken. „Er zijn nu heel veel bedrijven te koop. Van het geld dat zij in HEMA hebben zitten kunnen ze misschien wel drie andere bedrijven opkopen, met betere groeiperspectieven.”

Volgens Moers en Bos betaalde Lion Capital in 2007 „de hoofdprijs” voor HEMA. De investeerder trok na de verkoop bijna al het geld uit het concern en zette het om in leningen, waardoor HEMA nu een flinke schuld op de balans heeft staan. De bedrijfsstrategie was gericht op het zo snel mogelijk laten groeien van de omzet, onder meer door in hoog tempo nieuwe winkels te openen. Volgens directeur Ronald van Zetten van HEMA heeft hij „dankzij Lion Capital” zijn strategie kunnen uitvoeren. „In drie jaar tijd hebben we 150 nieuwe winkels kunnen openen, nieuwe formules in de markt kunnen zetten en kunnen uitbreiden naar Frankrijk.”

HEMA boekte vorig jaar een omzet van 1,1 miljard euro. Het verlies, voornamelijk veroorzaakt door de hoge rentelasten, bedroeg 18,7 miljoen euro. Een koper zal ook de schulden moeten overnemen. Van Zetten heeft „geen idee” wie de gegadigden zijn. Hij zegt in de laatste drie jaar niet te zijn benaderd door geïnteresseerden.

Moers verwacht niet dat kopers in de rij zullen staan. „HEMA is financieel al een uitgeperste citroen, daarom zal private equity niet zoveel belangstelling meer hebben.” HEMA zal het moeten hebben van partijen die het gaat om een winkelbedrijf met een gezond rendement. Dat zou bijvoorbeeld het Blokker-concern kunnen zijn, dat in 2007 ook al een bod deed op HEMA maar achter het net viste. Blokker geeft geen commentaar.

Bos ziet ook goede mogelijkheden voor een beursgang van HEMA. „Dat zou ongeveer kunnen opbrengen wat Lion Capital erin heeft gestoken”, zegt hij. „Er is in Nederland heel wat klantenliefde voor HEMA. Het zou een mooi volksaandeel kunnen worden.”