Een topsportbad en ijshockeybaan onder één dak

In Dordrecht is gisteren het grootste indoorsportcentrum van Nederland geopend.

De stad kan de pretentie van opleidingsinstituut nu daadwerkelijk waarmaken.

Medewerkers leggen de laatste hand aan het vijftigmeterbad in de Sportboulevard in Dordrecht, dat gisteren voor het publiek openging. Het zwembad kan met een scheidingswand in tweeën worden gesplitst, zodat zwemmers en waterpoloërs elkaar niet in de weg zitten. Foto's Rien Zilvold dordrecht sportboulevard de ijshal foto rien zilvold

Zien doet bewegen. Die overtuiging overheerst in de gemeente Dordrecht. Geen wonder dan ook dat de gisteren geopende Sportboulevard pal naast de rijksweg N3 opvallend veel glas telt. Zo dringt het daglicht ruimschoots door in zowel het vijftigmeterbad als de ijshal. „We willen mensen uitnodigen om hier te komen sporten, dus dan moet je zichtbaar zijn”, zegt manager Evy Apeldoorn van exploitant Optisport.

Overdekte sportaccommodaties zijn geen zeldzaamheid in Nederland, maar de Sportboulevard in het zuidoosten van Dordrecht onderscheidt zich van andere indoorcentra. Ten eerste door de omvang; met een totale oppervlakte van 34.000 vierkante meter is ‘Dordt’ de eigenaar van het grootste indoorsportcentrum van Nederland. Ten tweede door de combinatie van sporten; het complex herbergt niet alleen een hal met drie ijsvloeren en evenzoveel zwembaden, maar beschikt tevens over een in drieën op te delen sporthal en een professionele turnzaal.

„We zijn best een beetje uniek”, zegt Apeldoorn tijdens een rondleiding door het gebouw aan de Fanny Blankers-Koenweg, dat in totaal 55 miljoen euro heeft gekost. De Sportboulevard vervangt zwembad Aquapulca, sporthal Sterrenburg en de Drechtstedenhal die decennialang dienst hebben gedaan op nagenoeg dezelfde locatie. Terwijl op deze regenachtige dinsdagmiddag binnen de tribunestoeltjes worden afgestoft, ruimen buiten de graafmachines de resten van Aquapulca op. Oud en nieuw gaan vloeiend in elkaar over.

Evy Apeldoorn is opgelucht. Morgen is het publiek eindelijk welkom. De opening heeft ruim een week vertraging opgelopen, omdat in een van de leidingen de legionellabacterie werd aangetroffen. Dat is inmiddels verholpen. Begin oktober is het complex volledig in bedrijf als ook de hardrijbaan (250 meter) en de ‘krabbelbaan’ (20 bij 30 meter) van een ijslaag zijn voorzien. De officiële opening volgt op 20 november.

Vraag is wat een middelgrote stad als Dordrecht (119.000 inwoners) met zo’n kolossaal sportcomplex moet, behalve onderdak bieden aan de eigen sportverenigingen. „Pak een kaart en een pen, en kijk eens waar je uitkomt als je het dichtstbijzijnde vijftigmeterbad moet aanwijzen: Den Bosch, Utrecht”, zegt oud-wethouder Erik van Heijningen van Dordrecht, tegenwoordig provinciebestuurder in Zuid-Holland en voorzitter van de Nederlandse zwembond (KNZB).

Met andere woorden: het verzorgingsgebied van de Sportboulevard is vele malen groter dan Dordrecht en de omliggende gemeenten in de Drechtstedenregio. Exploitant Optisport verwacht jaarlijks 800.000 bezoekers. Geholpen wordt de Sportboulevard in elk geval door de gebrekkige voorzieningen in de nabijgelegen stad die zich – ironisch genoeg – zo graag mag afficheren als ‘dé sportstad van Nederland’: Rotterdam. De havenstad (607.000 inwoners) beschikt én niet over een 50-meterbad én niet over een ijsbaan.

Behalve Van Heijningen is ook technisch directeur Jacco Verhaeren van de zwembond opgetogen over de komst van de Dordtse sportarena. „In dat deel van Nederland zaten we verlegen om een topsportbad.” Dordrecht werd twee jaar geleden al aangewezen als een van de vier regionale trainingscentra, maar kan de pretentie van opleidingsinstituut nu ook daadwerkelijk waarmaken, zegt Verhaeren. Op termijn zou de thuisbasis van zwem- en waterpoloclub MNC zelfs kunnen uitgroeien tot een volwaardig topzweminstituut, naast Amsterdam en Eindhoven.

Verhaeren is vooral verheugd over de kruisbestuiving waar Dordrecht voor gekozen heeft. De Sportboulevard ligt pal tegenover het Albert Schweitzer Ziekenhuis, dat eveneens is uitgebreid en sinds kort zorgopleidingen aanbiedt. „Als de medische voorzieningen ook nog eens op een steenworp afstand liggen, dan begrijp je als stad wel wat topsport is.”

Al is topsport een rekbaar begrip in Dordrecht. Ook de Onderwater Sport Club Dordrecht (duiken en onderwaterhockey) is een van de prominente gebruikers van de Sportboulevard. De club heeft zelfs een eigen clubhuis in het gebouw toegewezen gekregen, net als biljartvereniging EMF. Om het multifunctionele karakter van het complex te onderstrepen, wijst Apeldoorn tijdens de rondleiding op de bodem van het drie meter diepe wedstrijdbad: het doelgebied van de onderwaterhockeyers is daar in felle kleuren aangebracht.

Toch telt de Sportboulevard niet alleen maar winnaars. Voor de naturistische sportvereniging Goed Af is geen plaats meer in Dordrecht. De naaktzwemmers moeten uitwijken naar Zwijndrecht. In de gloednieuwe maar transparante sportarena zouden zij te veel bekijks trekken.

    • Mark Hoogstad