Een jaren-50-interieur

Lieve boer Pieter,

Hoe is het met je? En met je ouders, de schapen, de aardbeitjes?

Ik vond jou de liefste uit Boer zoekt Vrouw. Een echte boer.

Kijkend naar jou snapte ik precies wat het programma met ons vrouwen doet: we willen redden. We zien de boer in zijn vaalblauwe overall in het graslandschap staan, zijn ogen toegeknepen om de veestapel in de verte te inspecteren. Hij is sterk, bonkig, nuchter: een man. En deze man laat zich vervolgens van zijn kwetsbaarste kant zien. Hij is eenzaam. Hij wil niet meer thuiskomen in een koude, donkere boerderij. Hij wil samen ontbijten met zelfgemaakte yoghurt. Hij wil weleens wakker gekust worden. Zelfs tubes ontharingshars in de badkamer en een bataljon aan gebreide teddybeertjes op de bank schrikken hem niet meer af: hij wil een vrouw. Wij zien dat en denken: ‘deze man heeft me nódig.’

Jij gaf het gevoel dat alles ook simpeler kan, eenvoudiger. Een leven waarin de schapenwolken aan de hemel voorbij zweven, je in een weiland zit en koeien kijkt, gaat schaatsen of zwemmen en tussen de middag even wat piepers schilt. Neuriënd, met een boerenbonten zakdoek om je hoofd geknoopt. Ik probeer even niet te denken aan het om zes uur opstaan, het keiharde fysieke werk, een jaren-50-interieur, roddelende dorpsbewoners en het feit dat ik niet kan koken.

Met je medeboeren zal het wel goedkomen. Boer Gijsbert krijgt vast de meeste brieven: hij is eenzaam én knap. Ik vond hem ook erg leuk, tot hij in zijn oproep vermeldde dat zijn lief ‘vrouwelijk’ moet zijn; volgens mij is dat gewoon boeren-lingo voor dikke tieten. Een getormenteerde ziel op zoek naar dieper menselijk contact hoort zich niet bezig te houden met cupmaten, vind ik. (Ander boeren-lingo: ‘een positief in het leven staande vrouw’. Oftewel: iemand die niet doet aan PMS.) Boer Richard is mij wat te streberig, met zijn 1000 koeien. Ik zou bij hem altijd bang zijn dat hij opeens eist dat ik even een nieuw wurgcontract met de melkfabriek ga regelen. Maar er is vast wel een vrouw die de vierdaagse wil lopen met gespierde Adriaan en iemand die wijn wil drinken met gezellige Gerhard. De broers hebben altijd elkaar nog (en ook al zeggen ze dat ze een vrouw niet willen delen, ik denk dat er best wat democratisch te organiseren valt).

Op de een of andere manier kwam jij het meest kwetsbaar over. Misschien omdat je moest huilen. Twee meter lang en heel verlegen. Zou je leven niet in de war geschopt zijn na het programma? Blijft het zo lieflijk? Wil je me beloven dat je nooit ruzie met je vader krijgt en een hit als ‘Ik ben boer Pieter en ik ga hard als een gieter’ zal opnemen?

Ik hoop dat je bedolven wordt onder de brieven en gelukkig wordt met het perfecte meisje.

Renske de Greef

    • Renske de Greef