Economie kort

Bouwers: verkoop van nieuwbouwwoningen is flink gedaald

Voorburg. De verkoop van nieuwbouwwoningen is sterk afgenomen. Vooral augustus bleek een zwakke maand. Dat heeft de branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB gisteren bekendgemaakt. In augustus zijn 1.300 woningen verkocht. Daarmee is de verkoop volgens de NVB bijna terug op het niveau van het begin van de crisis. De terugval wordt veroorzaakt door aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen. (ANP)

Griekse bank wil kapitaal ophalen

Athene. National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, wil 2,8 miljard euro extra kapitaal ophalen. De bank zei gisteren het nieuwe vermogen nodig te hebben om de recessie in Griekenland beter te kunnen weerstaan. NBG wil voor 631 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven aan zijn bestaande aandeelhouders. Een lening die kan worden omgezet in eigen vermogen, moet 1,2 miljard euro opleveren. (ANP)

Banken geven les op de basisschool

Amsterdam. Werknemers van verscheidene Nederlandse banken gaan volgende week lesgeven op basisscholen om kinderen te leren omgaan met geld. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gisteren. De gastlessen maken onderdeel uit van de Week van het geld, een initiatief van School TV, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en CentiQ. (ANP)