Doet 'ie 't of doet 'ie 't niet?

Lahore. Pakistaanse bookmakers zijn druk in de weer met de stroom bellers die een gokje willen wagen op een cricketwedstrijd in Groot-Brittannië. Een illegaal gokje, dat wel. In het illegale wedkantoor in Lahore is elke telefoon verbonden met een recorder. Alle gesprekken worden opgenomen. Zo dekken de bookmakers zich in als de gokker zijn inzet bij verlies zou willen intrekken, dan beschikken ze altijd nog over de tape met het bewijs van de gemaakte deal. Begin deze maand berichtten de media over grote omkoopschandalen in de Pakistaanse cricketwereld. De gokindustrie is in Pakistan enorm en legt een grote druk op vooral jonge sporters. Geldgebrek en frustraties over het ontbreken van een toekomstperspectief maakt hen kwetsbaar voor omkoping. Zo werd een jong talent door undercoverjournalisten betrapt op 'spot fixing': de speler voerde bepaalde handelingen uit, zoals een voet over een lijn zetten of een bepaalde handbeweging maken. Want het is gebruikelijk in Pakistan dat niet alleen op de uitslag van een wedstrijd wordt gegokt, maar ook op speldetails. Pakistani bookmakers work in a tiny room in Lahore, Pakistan Wednesday, Sept. 8, 2010, struggling to keep up with calls from Pakistanis placing illegal bets on a cricket match in England. The phones are rigged to tape-recorders to ensure that gamblers do not renege on their wagers later on. (AP Photo/K.M. Chaudary) AP

Pakistaanse bookmakers zijn druk in de weer met de stroom bellers die een gokje willen wagen op een cricketwedstrijd in Groot-Brittannië. Een illegaal gokje, dat wel.

In het illegale wedkantoor in Lahore is elke telefoon verbonden met een recorder. Alle gesprekken worden opgenomen. Zo dekken de bookmakers zich in als de gokker zijn inzet bij verlies zou willen intrekken, dan beschikken ze altijd nog over de tape met het bewijs van de gemaakte deal.

Begin deze maand berichtten de media over grote omkoopschandalen in de Pakistaanse cricketwereld. De gokindustrie is in Pakistan enorm en legt een grote druk op vooral jonge sporters. Geldgebrek en frustraties over het ontbreken van een toekomstperspectief maakt hen kwetsbaar voor omkoping.

Zo werd een jong talent door undercoverjournalisten betrapt op ‘spot fixing’: de speler voerde bepaalde handelingen uit, zoals een voet over een lijn zetten of een bepaalde handbeweging maken. Want het is gebruikelijk in Pakistan dat niet alleen op de uitslag van een wedstrijd wordt gegokt, maar ook op speldetails.