De Zitting: vonnis / Verdachte drugsdealer gaat vrijuit na dodelijk schot

vonnisEen pistool dat in een worsteling afging kostte drugsdealer Duer M. bijna een celstraf van tien jaar. Maar omdat zijn verklaringen consistenter waren dan de nabestaanden die tegen hem getuigden, besloot de Rotterdamse rechtbank dinsdag tot vrijspraak. Het technisch bewijs was flinterdun.

De zitting werd vorige week hier in dit blog behandeld. De verdachte Antilliaan (38) zat al vanaf 23 oktober 2009 vast, de dag waarop de Turkse Kerim (30) overleed aan schotletsel in halsruggenmerg. Volgens Duer was hij op bezoek in de Jan van Avennesstraat om 180 gram cocaïne te verkopen aan Kerims broer Nurgin. Toen de deal mislukte zou er een pistool getrokken zijn. Van wie het pistool was en wie heeft geschoten is nooit opgehelderd. Op het wapen zaten drie DNA-sporen: van Duer, Nurgin en Kerim. Het enige dat zeker is, is dat er een worsteling is ontstaan. Kerim zou als sussende derde het slachtoffer zijn geworden.

“Over wat er gebeurd is, zijn verschillende verklaringen afgelegd”, memoreert rechter Van der Hurk. De rechtbank is van oordeel dat de verklaringen van Duer vanaf het begin, toen hij nog versuft in het ziekenhuis lag, “op hoofdlijnen consistent” zijn. “Wat u heeft verklaard is op een groot aantal punten verifieerbaar juist. Waar u bent geweest en met wie.” De verklaringen van de vijf familieleden acht de rechtbank echter “niet helder en niet consistent”. Ze zijn in latere verhoren bijgesteld of ingetrokken.

De familie heeft altijd volgehouden dat Duer niet in de woning was om drugs, maar om een auto te verkopen. Daarvoor zou ook de 15.000 euro bestemd zijn die de politie in de woning vond. Dat Nurgin in drugs handelde werd ontkend, ondanks de drugsgerelateerde attributen die in de woning werden aangetroffen. De rechtbank houdt het erop dat “de daadwerkelijke, feitelijke toedracht van het schietincident onduidelijk is”.

Duer mocht niet meteen de rechtbank uitwandelen. “U mag nu weer mee naar het Huis van Bewaring. Daar wordt u uitgecheckt.” De vrijgesprokene slaakt een zucht van verlichting. “Hartstikke bedankt.”

Advocaat Hans den Otter laat na het vonnis weten dat Duer altijd vertrouwen heeft gehad in een goede afloop. “Het is een terechte uitspraak. Zoals ik al bepleitte, het dossier was één grote wirwar van tegenstrijdige verklaringen, die qua inhoud ook niet overeenstemden met de rapportages van het Nederlands Forensisch Instituut.” Hij deelt de analyse van de rechtbank. “Je kunt niemand als schutter aanwijzen, zonder daarbij te twijfelen aan je oordeel.” Bovendien, zo stelt hij, heeft Nurgin “vanaf het begin gelogen” en Duer “altijd open kaart gespeeld”.

Reageren? Nuanceren en argumenteren verplicht. Volledige naamsvermelding.

    • Steven de Jong