BP: Schuld olieramp ligt bij meerdere bedrijven

De olieramp in de Golf van Mexico is veroorzaakt door een „opeenvolging van fouten” die zijn gemaakt door „meerdere bedrijven”. Dat concludeert de Britse oliemaatschappij BP in een gisteren verschenen onderzoeksrapport.

Een speciaal aangesteld team van BP, geleid door hoofd veiligheid Mark Bly, deed vier maanden onderzoek naar de oorzaken van de explosie, die elf mensen het leven kostte en uitgroeide tot een van de grootste olierampen ooit.

Uit het rapport blijkt dat BP de schuld niet alleen bij zichzelf legt, maar deels ook bij zijn partners Transocean, eigenaar van boorplatform Deepwater Horizon, en technisch dienstverlener Halliburton. Er waren bijvoorbeeld problemen met het cement, dat de oliepijp van onderen had moeten afsluiten, maar dat niet bleek te doen.

Halliburton had het cement volgens BP moeten testen, alvorens het te gieten. Verder reageerde het platformpersoneel van Transocean en BP niet adequaat toen apparatuur aangaf dat de druk in de pijp snel aan het stijgen was.

Het BP-team doet 25 aanbevelingen om de kans op dit soort ongelukken in de toekomst te verkleinen.

Het rapport van BP is niet het laatste woord over wat er precies is gebeurd, zo laat het concern weten. Al was het maar omdat het onderzoeksteam slechts beperkte toegang had tot „sommige getuigen en bepaalde fysieke bewijsstukken”.

Dat BP niet alleen zichzelf schuldig acht, is belangrijk voor de verdediging in de vele rechtszaken die zullen volgen. Als BP kan aantonen dat ook Transocean en Halliburton ernstige fouten hebben gemaakt en aansprakelijk kunnen worden gehouden, zullen ze een deel van de claims moeten betalen. Die kunnen in de tientallen miljarden dollars lopen.