BP: ook partners schuld bij olieramp

De olieramp in de Golf van Mexico is niet alleen veroorzaakt door fouten van BP, maar ook van partnerbedrijven. Dat staat in het gisteren gepubliceerde onderzoeksrapport van de Britse oliemaatschappij. Het rapport lokte felle kritiek uit van bedrijven en Amerikaanse politici.

In het rapport stelt BP dat de ramp is ontstaan door een „opeenvolging van fouten” van „meerdere bedrijven”. Hiermee legt BP de schuld niet alleen bij zichzelf, maar nadrukkelijk ook bij zijn partners Transocean, eigenaar van boorplatform Deepwater Horizon, en dienstverlener Halliburton.

In een reactie zegt Transocean dat BP het rapport „uit eigenbelang” schreef. BP verhult een cruciale factor: dat het ontwerp van de boorput van begin af aan verkeerd is geweest. In het rapport weerlegt BP deze kritiek.

De oliemaatschappij somt acht punten op waar het misging in aanloop naar de explosie op 20 april, die elf mensen het leven kostte en uitgroeide tot een van de grootste olierampen ooit. Bij een van deze punten ligt de schuld bij BP, aldus het rapport. Die bevinding lokte felle kritiek uit van de Democratische afgevaardigde Ed Markey. „BP is blij om de schuld te delen, zo lang het zelf maar het kleinste deel krijgt”, zei hij.

Dat niet alleen BP schuldig is aan de ramp, is essentieel voor de verdediging van BP in de vele rechtszaken de komende jaren. Als BP kan aantonen dat ook Transocean en Halliburton ernstige fouten hebben gemaakt en aansprakelijk kunnen worden gesteld, zullen ze een deel van de claims moeten betalen. Die kunnen in de tientallen miljarden dollars lopen.

BP doet in zijn rapport ook 25 aanbevelingen om de kans op een soortgelijke ramp in de toekomst te verkleinen.

Schade: pagina 13