Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Uitgesproken. De nieuwe actualiteitenrubriek wordt vanavond verzorgd door WNL. Met een Australische reportage waarin duidelijk wordt hoe Wilders zich in het buitenland presenteert en een eigen reportage over 150 Nederlandse gemeentes (eenderde van het totaal) die op eigen houtje aan ontwikkelingshulp doen. Het debuut van commentator Hans Wiegel is wegens ziekte uitgesteld. Presentatie: Michiel Bicker Caarten. Ned. 2, 20.25-20.55u.

Nieuwsuur. Verslag van de laatste ontwikkelingen bij de kabinetsformatie. Ned.2, 22.00-23.00u.

praatprogramma

De wereld draait door. Barbara van Kooten en Deborah Campert vertellen over hun jarenlange e-mailwisseling die nu gebundeld wordt onder de titel C’est la vie. Verder te gast de Haagse jongeren van Oh Oh Cherso, het kijkcijferkanon van RTL5, Malle Pietje en de Bimbo’s spelen samen met Vjeze Fur het lied Stof In De Wind en Nico Dijkshoorn slaat weer aan het dichten. Giel Beelen is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Moraalridders. Tijs van den Brink en Andries Knevel praten met gasten over hun moraal. Stine Jensen vindt dat vrouwen alle ruimte moeten krijgen om hun eicellen in te laten vriezen om op latere leeftijd alsnog kinderen te krijgen. Een discussie over de noodzaak daarvan en de gezondheidsrisico’s. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. De Noorse schaker Magnus Carlsen is te gast. Hij is een grootmeester en reeds op jonge leeftijd doorgedrongen tot de wereldtop. Daarnaast is hij – samen met de Amerikaanse actrice Liv Tyler – hét gezicht in de nieuwe campagne van G-Star. Medegast Hans Böhm duidt de talenten van Magnus Carlsen als schaakgrootmeester. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

3Doc: Klaas gaat illegaal. Reportage waarin EO-presentator Klaas van Kruistum onder meer via opnames met een verborgen camera in beeld brengt hoe in Nederland anno 2010 wordt omgegaan met buitenlandse werknemers. Hoe leven zij en hoe worden zij behandeld? Verder probeert Van Kruistum, voorzien van een valse identiteit, als illegaal aan het werk te komen. Ned.3, 20.25-21.15u.

Volt. Informatief discussieprogramma gepresenteerd door Martine Tanghe en Kobe Ilsen. Zanger Bart Peeters vast tijdens de ramadan samen met de Marokkaanse percussionist Abdellah, een moslim uit zijn band. Verder een onderzoek naar de milieuvriendelijkheid van de Belgische ecocheque, waarmee je in de praktijk zowat alles kan kopen, tot onkruidverdelgers en insectenbestrijders aan toe. Ook een test van het nieuwe drankje van Coca Cola: Vitamin Water, en een antwoord op de vraag of de schoenen van Geox dé remedie zijn tegen zweetvoeten. Met een discussie over de jonge N-VA politica Kim Geybels wier politieke carrière voorbij lijkt na een warrige episode in Thailand en een affaire met een getrouwde partijgenoot. Hebben ook politici niet het recht om fouten te maken? Eén, 20.45-21.35u.

Future express. Reportageserie waarin documentairemaker Rob Hof per trein door 26 landen verdeeld over zes continenten reist. Aflevering: Tanzania, nooit opgeven. Vanaf het Victoriameer naar de Tanzaniaanse grensplaats Mbeya. Hof ontmoet onder meer de optimistische Joshua, die na zijn ontslag bij een fabriek als bananenverkoper gaat werken. Hij wil dat zijn twee peuters later president en premier van Tanzania worden. Ned.2, 23.00-23.40u.

amusement

Goudmijn. Eerste aflevering van een serie waarin bijzondere verhalen van gewone mensen aan bod komen, gemaakt in samenwerking met het gelijknamige radioprogramma en een website. Zie ook goudmijn.kro.nl. Ned.2, 19.25-19.55u.

documentaire

9/11: 102 Minutes that changed America. Op 11 september 2001 gingen er 102 minuten voorbij tussen het moment dat het eerste vliegtuig zich in het WTC in New York boorde en het moment dat beide torens uiteindelijk instortten. Ondanks het vreselijke gebeuren dat toen plaatsvond, zagen enkele New Yorkers het als hun verantwoordelijkheid om alles met de camera vast te leggen. Zo ontstond een levensechte documentaire. SBS 6, 20.30-22.45u.

VPRO’s import. Afghan star. Afghaans-Britse documentaire. In een verdeeld Afghanistan, waar jarenlang niet mocht worden gezongen, doen vierduizend mensen, onder wie enkele vrouwen, auditie voor de Afghaanse versie van Pop Idol. Uiteindelijk blijven er negen kandidaten over. Documentairemaker Havana Marking filmt niet alleen de gebeurtenissen rond de televisie-uitzendingen, maar gaat ook met deelnemers mee naar hun woonplaatsen, waaruit blijkt dat het land nog altijd onder de dreiging van de Taliban gebukt gaat. Ned.2, 23.40-0.45u.

muziek

Queens of heartache. Documentaire over zangeressen uit de twintigste eeuw, die meest jong zijn gestorven en uiteindelijk tot culturele iconen werden bestempeld. Onder meer wordt aandacht besteed aan de zangeressen Edith Piaf, Billie Holiday, Judy Garland, Maria Callas en Janis Joplin. Met bijdragen van Mickey Rooney, Charles Aznavour, Country Joe McDonald, KT Tunstall, Katie Melua en Corinne Bailey Rae.BBC 2, 20.00-21.00u.