Voetballers Nigeria in oude bus, geld weg

Vier oud-bestuurders van de Nigeriaanse voetbalbond zijn gisteren in Abuja aangeklaagd wegens corruptie. Onder anderen oud-voorzitter Sani Lulu en zijn plaatsvervanger Amanze Ugbulam zouden meer dan 6 miljoen dollar (4,7 miljoen euro) hebben verduisterd uit fondsen die waren bestemd voor het nationale elftal.

De vier oud-bestuurders zouden volgens de aanklacht bijvoorbeeld oude bussen voor het team hebben gekocht en de rest van het geld in hun zak hebben gestoken. Ook zou er 800.000 dollar aan reiskosten zijn betaald voor 220 afgevaardigden van de voetbalbond tijdens het WK in Zuid-Afrika. Slechts 47 van hen zouden in dienst zijn van de voetbalbond, de anderen waren „vrienden, vriendinnen en relaties”, aldus een woordvoerder van het Nigeriaanse anti-corruptiebureau.

Nigeria speelde afgelopen zomer een teleurstellend WK. Het team behaalde slechts 1 punt uit de drie groepswedstrijden. Voorafgaand aan het toernooi waren er al berichten over financiële malversaties rond het nationale voetbalteam. Bondscoach Amodu werd plotseling ontslagen. De Nigeriaanse president Jonathan kondigde na het toernooi een onderzoek aan naar de financiën van de bond.

De Britse omroep BBC bracht na het WK naar buiten dat de wereldvoetbalbond FIFA waarschuwingen had ontvangen over het Nigeriaanse team. Spelers van het elftal zouden open staan voor omkoping. Ook zouden er verdachte patronen zijn in weddenschappen op wedstrijden van het team. De FIFA verklaarde geen enkele indicatie te hebben dat er daadwerkelijk omkoping had plaatsgevonden. (AP)