VN: blauwhelmen Congo faalden bij seksueel geweld

De VN-vredesmilitairen in Oost-Congo hebben „gefaald” bij het beschermen van burgers tegen een recente massaverkrachting. Dat heeft een hooggeplaatste VN-functionaris gisteren verklaard tegenover de Veiligheidsraad in New York.

Atul Khare, plaatsvervangend hoofd voor vredesoperaties, refereerde aan de systematische verkrachting van 242 vrouwen en kinderen door gewapende militanten, tussen 30 juli en 2 augustus in en rond het dorp Luvungi in Oost-Congo. Blauwhelmen van een basis dertig kilometer verderop passeerden de dorpjes in de bewuste periode enkel keren maar hoorden volgens de VN pas naderhand van het geweld.

„Hoewel de primaire verantwoordelijkheid voor het beschermen van burgers bij de [Congolese] staat ligt, hebben wij duidelijk ook gefaald”, zei Khare tegen de Veiligheidsraad. Khare deed verslag van zijn recente onderzoek in de regio. „Ons optreden was onvoldoende”, aldus Khare, „we moeten beter presteren.”

Khare zei dat de blauwhelmen vaker op nachtpatrouille zullen gaan en vaker op bezoek zullen gaan bij lokale gemeenschappen. Door intensiever contact moet voorkomen worden dat de vredessoldaten te laat op de hoogte raken van mogelijk geweld. De VN bekijken volgens Khare ook mogelijkheden om de blauwhelmen uit te rusten met een mobiel communicatiesysteem door een kortegolfradio te installeren in Luvungi.

De verklaring van Khare is extra gevoelig omdat de V-raad in juni 2008 unaniem besloot om verkrachtingen in oorlogssituaties te ‘bevorderen’ van een dramatisch neveneffect tot een oorlogsinstrument op zichzelf. Dat impliceert dat het beschermen van burgers niet alleen een zaak van humaniteit is, maar tevens noodzakelijk om verder geweld te voorkomen.

Khare zei gisteren overigens dat eind juli, begin augustus elders in Oost-Congo nog eens ongeveer 260 vrouwen en kinderen zijn verkracht. Dat kwam aan het licht tijdens zijn recente reis naar het gebied, aldus Khare. (AFP, BBC)