Veel zwarte plekken in dossier-Eichmann

De Duitse journaliste Gabriele Weber gaat opnieuw naar de rechter om inzage te eisen in het dossier van de nazi-misdadiger Adolf Eichmann, de ‘architect van de Holocaust’. Weber eist al langer toegang tot het dossier van Eichmann, die in 1960 door de Israëlische geheime diensten Mossad en Shin Bet werd ontvoerd uit Argentinië en twee jaar later In Israël ter dood werd veroordeeld. De Duitse veiligheidsdienst BND heeft lange tijd geweigerd om het dossier vrij te geven, maar eerder dit jaar oordeelde het Federale Hof in Leipzig dat dat onrechtmatig was.

Toen Weber vorige week eindelijk het dossier onder ogen kreeg, bleken meer dan 1.000 pagina’s te ontbreken. In de resterende 3.400 documenten waren ook nog eens grote delen zwart gemaakt, zelfs actenummers waren verwijderd.

Volgens het Kanzleramt, het ministerie van bondskanselier Angela Merkel dat gaat over de veiligheidsdienst, zou inzage in het Eichmann-dossier das Wohl des Bundes – het algemeen belang van de Bondsrepubliek – in gevaar kunnen brengen. Het Kanzleramt stelt dat het ook archiefstukken van buitenlandse (lees: Israëlische) geheime diensten heeft gekregen die niet zomaar gepubliceerd kunnen worden.

Critici zeggen dat de regering vreest dat namen bekend worden van oud-politici met een nazi-verleden die een vooraanstaande rol speelden in het naoorlogse West-Duitsland. Ook zou meer bekend kunnen worden over een mogelijke rol van de BND bij de vlucht van Eichmann via Italië naar Argentinië. Het weekblad Der Spiegel berichtte vorige week dat een vertrouweling van toenmalig kanselier Konrad Adenauer en een journalist van het boulevardblad Bild tijdens het proces tegen Eichmann in Jeruzalem voor politici belastende documenten hebben gestolen. (AP)