Van der Vaart: ik word moe van de wissels

Met Dennis Bergkamp is Rafael van der Vaart sinds gisteravond de meest gewisselde international bij Oranje. „Hier word ik niet vrolijk van.”

Rafael van der Vaart was mogelijk aanwezige liplezers gisteravond in de Kuip te slim af. Toen de middenvelder van het Nederlands elftal in de 65ste minuut door bondscoach Bert van Marwijk naar de kant werd gehaald ten faveure van Eljero Elia, deed hij zijn hand voor zijn mond en uitte daarna pas zijn onvrede. Van der Vaart liep naar de bank, pakte een jas en verdween tijdens de wedstrijd tegen Finland naar de kleedkamer. „Ik ben boos ja”, zei Van der Vaart na afloop. „Ik zou niet eens meer weten wanneer ik voor het laatst negentig minuten in Oranje heb gespeeld.”

Van der Vaart speelde de afgelopen twee jaar 27 interlands onder Bert van Marwijk. De 85-voudig international maakte alleen uit tegen Macedonië (september 2008) en thuis tegen Noorwegen (juni 2009) een hele wedstrijd vol. Sindsdien begon Van der Vaart op de bank of werd hij als basisspeler vroegtijdig naar de kant gehaald. „De bondscoach voert altijd dezelfde wissels door. Daar word ik wel een beetje moe van.”

De aanwinst van Tottenham Hotspur raakte op weg naar het WK zijn basisplaats kwijt toen hij bij Real Madrid op een zijspoor belandde. Op zijn favoriete positie op het middenveld kwam Wesley Sneijder te spelen. Van der Vaart begon in Zuid-Afrika nog wel als vaste kracht op links, maar trok in de ogen van de bondscoach te vaak naar binnen waardoor er gebrek aan diepgang op de vleugels was. Toen Arjen Robben terugkeerde van een blessure werd Van der Vaart daar het slachtoffer van.

Van Marwijk koos vorige week tegen San Marino tot ongenoegen van Van der Vaart voor linksbuiten Elia. Hij kwam zelf pas in de tweede helft in het veld voor Nigel de Jong. Met Van der Vaart won Nederland duidelijk aan creativiteit. „Ik vind dat ik hoor te spelen. Juist tegen zo’n matige tegenstander, maar ook gewoon in andere wedstrijden”, zei Van der Vaart in aanloop naar het duel met Finland.

Van der Vaart kreeg gisteravond rugnummer 11 toebedeeld en mocht – dit keer tot ongenoegen van Elia – op links beginnen. Na zeven minuten maakte Van der Vaart zich waar met een assist op Klaas-Jan Huntelaar. Van Marwijk wilde Oranje in de tweede helft met Elia voor Van der Vaart van een impuls voorzien. „Toch had ik persoonlijk het gevoel dat ik een goede wedstrijd speelde. Ik had graag willen blijven staan. Hier word ik niet vrolijk van”, zei Van der Vaart, die nu samen met Dennis Bergkamp met 31 keer de meest gewisselde Oranje-international aller tijden is.

Na Wesley Sneijder (maart 2009 tegen Schotland) en Robin van Persie (op het WK tegen Slowakije) is Van der Vaart de derde speler die openlijk zijn onvrede uitte over het wisselbeleid van Van Marwijk. De bondscoach zal de nieuwe rimpelingen zo snel mogelijk glad willen strijken, want in zijn optiek dient iedereen zich ondergeschikt te maken aan het teambelang.

    • Koen Greven