Soros geeft miljoenen aan HRW

De miljardair, investeerder en filantroop George Soros geeft 100 miljoen dollar (78 miljoen euro) aan de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt.

De gift van Soros’ Open Society Foundations is het grootste bedrag dat de miljardair ooit aan een niet-gouvernementele organisatie heeft gegeven. Het is ook de grootste donatie ooit voor HRW.

Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. De organisatie krijgt het komende decennium 10 miljoen dollar per jaar, mits ze ieder jaar eenzelfde bedrag weet op te halen bij nieuwe, internationale donoren. Zo wil Soros de organisatie dwingen minder afhankelijk te zijn van Amerikaanse donoren en haar netwerk uit te breiden.

„Momenteel komt ongeveer 70 procent van onze donaties uit de Verenigde Staten”, zegt HRW-directeur Kenneth Roth telefonisch vanuit New York, waar het hoofdkantoor is gevestigd. „Het doel is dit terug te brengen naar 50 procent.” Toch zal de organisatie het geld hoe dan ook krijgen.

HRW gaat het geld gebruiken om internationaler te opereren. Momenteel heeft de organisatie 15 kantoren en 26 onderzoeksposten. In totaal gaat het om 41 locaties in 37 landen. „We willen onze onderzoeksaanwezigheid verdiepen”, zegt Roth. „We hebben nu bijvoorbeeld maar één onderzoeker voor heel West-Afrika. Het doel is in negentig landen aanwezig te zijn.”

Uiteindelijk wil de organisatie 120 medewerkers toevoegen aan haar staf van 280 mensen. Dat zijn niet alleen onderzoekers, maar ook medewerkers die het onderzoek onder de aandacht moeten brengen. „Nu proberen we nog vooral westerse hoofdsteden te beïnvloeden”, zegt Roth. „We willen onze invloed in opkomende machtscentra, zoals Brazilië, India en China, vergroten. Want een land als Zuid-Afrika heeft meer invloed op Zimbabwe dan de EU of de VS. We zijn effectiever als we internationaler opereren.”

HRW is hard op weg de bekendste mensenrechtenorganisatie ter wereld te worden. In media-aandacht overschaduwt de organisatie vaak al Amnesty International. Hoewel ze dezelfde doelen nastreven, verschillen ze in hun methodes en hun organisatiestructuur.

In tegenstelling tot Amnesty heeft HRW geen leden. HRW werkt met specialisten die ter plekke onderzoek doen en gedegen rapporten schrijven over mensenrechtenschendingen.