Smartegeld docent na valse aanklacht

Een middelbare school in Sneek heeft een docente Nederlands 50.000 euro smartegeld betaald, omdat de school een onterechte aanklacht van seksueel misbruik niet zorgvuldig afhandelde. Dit blijkt uit een vonnis van de Leeuwarder kantonrechter van vorige maand. De school, CSG Bogerman, moet de docente ook een voorschot op de kosten van de juridische afhandeling van 25.000 euro betalen.

In 2007 werd de docente door een toen 16-jarige leerlinge beschuldigd van seksueel misbruik. Het meisje beweerde dat ze zeventien keer uit de les was gehaald. Op de kamer van de docente zou ze zijn misbruikt door haar en meerdere mannen. De school besprak de kwestie pas begin vorig jaar met de docente, aldus haar advocaat Justus Werle.

Het is volgens de advocaat „onbegrijpelijk” dat de docente twee jaar lang niets wist van de ernstige aanklacht. Het protocol schrijft voor dat bij een vermoeden van seksueel misbruik op school hoor en wederhoor wordt toegepast. De docente drong aan op een politieonderzoek, maar de ouders van de leerlinge noch de school wilden hieraan, stelt Werle.

„Mijn cliënte wilde de onderste steen boven hebben en van alle blaam worden gezuiverd.” Wel schakelde de school een particulier bureau in. Dat concludeerde dat „van de beschuldiging niets is gebleken, maar van het tegendeel ook niet”.

Het betreffende meisje had docenten in 2004 verteld dat ze werd mishandeld door haar ouders. Die spraken dit tegen. Hun dochter beschikte over „een zeer rijke fantasie”. De docente is er slecht aan toe, aldus Werle. „Ze wil nooit meer voor de klas en voelt zich door haar werkgever gekleineerd en vermorzeld.”

Voorzitter Berend Kamphuis van het college van bestuur van CSG Bogerman wil niet op de zaak ingaan. „Ik ga er niks over zeggen, het is een ingewikkeld geheel. Wij doen van harte wat de rechter van ons vraagt, maar we bestuderen nu of er nog ruimte in het vonnis zit.”