's Nachts is de ramp er ook nog

Rotterdam. Zo hadden we Pakistan op de redactie van nrc.next nog niet vaak gezien. En het maakte indruk. De meeste nieuwsfoto's van rampen in het aanbod van persbureaus zijn overdag gemaakt. Die beelden hebben vaak een stevige impact. Terwijl de nacht, zo bedachten we ons nu, nog zoveel verschrikkelijker moet zijn als je geen huis hebt. Wat we zien op de foto zijn slachtoffers van de overstromingen in het zwaargetroffen Pakistaanse dorp Darya Kahn. Ze worden 's nachts geëvacueerd door een Pakistaans marinebootje. Man, vrouw en kind waden door het zwarte water. Zou je er veilig doorheen kunnen lopen? Inmiddels zijn zo'n tien miljoen Pakistanen dakloos geraakt door de watersnoodramp. De Verenigde Naties kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat de noodhulp veel te traag op gang komt. De infrastructuur is compleet ontregeld. En er is veel te weinig voedsel en schoon drinkwater voor de ruim 18 miljoen getroffen Pakistanen. Flood affected villagers board a Pakistan navy boat as they evacuate in the flood-hit Darya Khan Khosa village in district Dadu on September 7, 2010. Pakistan's devastating floods have left 10 million people without shelter, the United Nations said on September 7, as authorities rushed to bolster river defences to save two towns from catastrophe. AFP PHOTO/ ASIF HASSAN AFP

Zo hadden we Pakistan op de redactie van nrc.next nog niet vaak gezien. En het maakte indruk. De meeste nieuwsfoto’s van rampen in het aanbod van persbureaus zijn overdag gemaakt. Die beelden hebben vaak een stevige impact. Terwijl de nacht, zo bedachten we ons nu, nog zoveel verschrikkelijker moet zijn als je geen huis hebt.

Wat we zien op de foto zijn slachtoffers van de overstromingen in het zwaargetroffen Pakistaanse dorp Darya Kahn. Ze worden ’s nachts geëvacueerd door een Pakistaans marinebootje. Man, vrouw en kind waden door het zwarte water. Zou je er veilig doorheen kunnen lopen?

Inmiddels zijn zo’n tien miljoen Pakistanen dakloos geraakt door de watersnoodramp. De Verenigde Naties kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat de noodhulp veel te traag op gang komt. De infrastructuur is compleet ontregeld. En er is veel te weinig voedsel en schoon drinkwater voor de ruim 18 miljoen getroffen Pakistanen.