Russische oliemagnaat staat financieel garant voor tweejarige wees

De 2-jarige Nadezjda Aleksandrina hoeft zich voorlopig geen zorgen te maken over geld. Gisteren beloofde de steenrijke Russische Lukoil-topman Anatoli Barkov dat hij persoonlijk garant zal staan voor haar financiële welzijn, totdat ze achttien is en volwassen.

Maar dat lijkt een schrale troost voor Nadezjda. Barkov deed die belofte omdat haar moeder in maart verongelukte bij een aanrijding met de auto van Barkov op een Moskouse ringweg. Nadezjda’s vader overleed enkele maanden later aan een hersenbloeding, waardoor ze nu wees is.

Barkov deed zijn belofte gisteren, nadat hij eerder die dag was vrijgesproken van alle schuld bij het ongeluk. De onderzoeker belast met de zaak, waar volgens hem meer dan honderd agenten maanden aan hadden gewerkt, zei dat Nadezjda’s moeder zélf de controle over het stuur was kwijtgeraakt en dus verantwoordelijk was. Barkov trof in het geheel geen blaam, zei hij, en daarmee was de zaak afgerond.

Ooggetuigen meldden destijds echter dat het juist Barkov was die met zijn Mercedes op de Citroën C3 van Nadezjda’s moeder inreed, hij reed op de verkeerde weghelft om de file te omzeilen. Corrupte politieagenten deden er volgens hen alles aan om de belangrijke zakenman te beschermen.

Camerabeelden hadden uitsluitsel kunnen geven, maar de advocaat van de overleden moeder van Nadezjda zei gisteren tegen Radio Free Europe niet te weten of die zijn gebruikt tijdens het onderzoek. Er was hem geen bewijsmateriaal getoond, zei hij. Eerder zei de Russische politie dat er beelden zoek waren geraakt.

Volgens de onderzoeker is de objectiviteit van het onderzoek niettemin altijd gewaarborgd geweest omdat president Medvedev de zaak persoonlijk zou hebben gevolgd. „Het is moeilijk voor te stellen dat een strafonderzoek dat werd geleid door de president vervalst is”, aldus de onderzoeker.