Riva doet bod op drukkerijen Roto

Investeringsmaatschappij Riva Investments heeft vandaag een bod uitgebracht op drukkerij Roto Smeets Group. Aandeelhouders kunnen kiezen uit een bod in contanten van 14 euro per aandeel of aandelen in het nieuwe bedrijf. Riva wil Roto Smeets op termijn van de beurs halen. Het grafische concern is de enige drukkerij in Nederland met een notering aan de beurs.

De prijs van 14 euro per aandeel is bijna 40 procent hoger dan de gemiddelde koers van Roto Smeets in maart. Begin april kondigde Riva aan een bod op de drukkerijgroep voor te bereiden. Toen werd nog gespeculeerd op 12,50 euro per aandeel. Het bod waardeert Roto Smeets op 46 miljoen euro.

De raad van bestuur van Roto Smeets werkt samen met Riva, maar reageert wel gereserveerd op het bod. De directie legt het bod neutraal voor aan de aandeelhouders. Het vertegenwoordigt niet de werkelijke waarde van het bedrijf, aldus de directie, maar die stelt wel dat het zich bewust is van de slechte economische situatie in de grafische industrie. Drukkerijen hebben al jarenlang last van overcapaciteit: er zijn meer drukpersen dan orders.

Riva heeft al overeenstemming bereikt met enkele grotere aandeelhouders. Shatho Beheer, van ex-directeur Anne Ringsma, Marsala en Familiefonds Nexgen vertegenwoordigen met wat kleinere aandeelhouders een belang van 55 procent. Riva bezit zelf 15 procent van de aandelen. De investeerder wil het bod laten doorgaan als het een belang heeft van 95 procent.

Het bod op zich leidt niet tot ontslagen, aldus Riva. Roto Smeets is bezig met een grote sanering om de eigen overcapaciteit aan te pakken. Die reorganisatie moet op termijn leiden tot een gezond bedrijf. Roto Smeets maakte vorige maand bekend dat het bedrijf 5,3 miljoen euro verlies heeft geleden in het eerste kwartaal van 2010. Bestuursvoorzitter Caris en financieel directeur Van der Heijden blijven de directie vormen. Riva-directeur Rijper treedt toe tot de raad van commissarissen.