'R'dam werkt mee aan verloedering'

De gemeente Rotterdam draagt bij aan de verloedering van de stad, omdat de eigen vastgoeddienst faalt bij het toezicht en het beheer van gemeentelijke panden. In twee woningen zijn vorig jaar hennepkwekerijen aangetroffen.

Dat schrijft de Rekenkamer Rotterdam in het vanmorgen verschenen rapport Tijd om te verkopen. In opdracht van de Rotterdamse gemeenteraad deed het onafhankelijke advies- en controleorgaan onderzoek naar het vastgoedbeleid. Het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam beheert circa zeshonderd woningen, die ooit zijn gekocht om de veiligheid te bevorderen of voor gebiedsontwikkeling. Deze panden zouden na verloop van tijd een andere bestemming (sloop of verkoop) moeten krijgen.

„Het blijkt echter dat de meeste woningen geen doel meer dienen en daarom te lang in bezit zijn”, stelt de Rekenkamer. Enkele huizen zijn al meer dan twintig jaar van de gemeente. Bij gebrek aan voldoende toezicht kon het gebeuren dat in twee gemeentepanden hennepkwekerijen werden geëxploiteerd, zoals vorig jaar bleek. „Schadelijk voor de reputatie en voorbeeldfunctie van de gemeente”, aldus de Rekenkamer.

Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) zegt dat het college de aanbevelingen overneemt. Het terugdringen van het eigen woningbezit „staat al enige tijd bovenaan onze agenda”, zegt hij. Maar Karakus vindt het maatschappelijk onverantwoord om woningen onder de taxatiewaarde en zonder opknapplicht „op de markt te dumpen, met het risico dat ze weer in verkeerde handen vallen”.

Karakus zegt woningen met achterstallig onderhoud alleen te willen verkopen met een opknapplicht. „Maar de markt zit momenteel niet mee. Als kopers uitblijven, knappen we woningen liever zelf op om ze vervolgens tijdelijk te verhuren.”

Het stadsbestuur is niet trots op de vondst van twee hennepkwekerijen in de eigen panden. Karakus: „Maar dat we die twee hebben opgerold, geeft wel aan dat we er bovenop zitten.”

Rapport Rekenkamer te lezen op nrc.nl/binnenland