Ploegleiding stuurt Andy Schleck naar huis

Andy Schleck is gisteren in de tiende etappe van de Ronde van Spanje niet meer van start gegaan. De nummer twee van de Tour is met teamgenoot Stuart O’Grady door de ploegleiding van Team Saxo Bank uit de koers genomen, omdat ze na het avondeten nog alcohol hebben gedronken.

Dat heeft de jongste van de twee broers Schleck aan de wielerwebsite Cyclingnews toegegeven. „Ik besef dat ik een regel van de ploeg heb gebroken door na het avondeten nog iets te gaan drinken”, meldt Schleck. „Ik ben verantwoordelijk voor mijn daden en ook al vind ik dit een zware maatregel, ik respecteer dat Bjarne Riis mij naar huis heeft gestuurd.”

Schleck en O’Grady zijn aan hun laatste koersen bezig bij de ploeg van Riis. Zij vertrekken na dit seizoen naar een nieuwe Luxemburgse formatie. Volgens Riis heeft de verwijdering van het tweetal niets met doping te maken. Schleck stond in het klassement op ruim een half uur achterstand van de Spaanse leider Igor Anton. O’Grady zelfs op anderhalf uur.

De tiende etappe, die ging van Tarragona naar Vilanova i la Geltru over 175,7 kilometer, werd gewonnen door de Spanjaard Imanol Erviti. De wielrenner van Caisse d’Epargne ontsnapte op ruim twintig kilometer van de streep uit een kopgroep van elf man, waartoe ook Laurens ten Dam behoorde. De Raborenner kwam als negende over de streep, op 42 seconden.

Spanjaard Joaquim Rodriguez is de nieuwe leider in de Ronde van Spanje. De coureur van Katoesja begon gisteren met dezelfde tijd als de drager van de rode trui, zijn landgenoot Igor Anton, maar pakte onderweg twee bonificatieseconden bij een tussensprint. Omdat beide Spaanse rivalen vervolgens gelijktijdig in finishplaats Vilanova i la Geltru arriveerden, nam Rodriguez het leiderstricot over van Anton. De groep met klassementsrenners kwam anderhalve minuut na Erviti bij de finish. In de top van het klassement veranderde er verder niets. (ANP)