Niet te versmaden B-filmfeestje

Machete. Regie: Robert Rodriguez en Ethan Maniquis. Met: Danny Trejo, Michelle Rodriguez, Jessica Alba, Robert De Niro, Steven Seagal, Don Johnson.In: 51 bioscopen.

De Mexicaanse actieheld (of: antiheld) Machete dook voor het eerst op in een van de faketrailers van Grindhouse, het dubbelproject van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez dat in Nederland in twee delen werd vertoond (Death Proof en Planet Terror, 2007). De trailer werd enorm populair en Danny Trejo, de man die Machete speelt, bleef Rodriguez lastigvallen met het klemmende verzoek de in de neptrailer aangekondigde film echt te gaan maken. Drie jaar na Planet Terror is het zover. Uitstekende timing, gezien het rumoer rond de strenge nieuwe immigratiewet van Arizona die als noodzakelijk werd gezien om illegale Mexicanen te weren.

Her en der is de film gekwalificeerd als ‘mexploitation’, een samentrekking van Mexico en exploitation, een term die verwijst naar de ‘blaxploitation’-films uit de jaren zeventig. Rodriguez leent er bijvoorbeeld de funky muziek en etnische trots van zijn Latino hoofdrolspelers uit.

Een groot deel van zijn plezier ontleent Machete aan de weinig subtiele, maar wel zeer actuele satire op de angst van Amerikanen dat hun land zal worden overspoeld door Mexicanen. De film ontrafelt een samenzwering waarbij een rechtse Amerikaanse politicus onder één hoedje speelt met een Mexicaanse drugsbaron, met elk hun eigen motieven. Een ander deel van het plezier komt voort uit de speelse, slimme casting, met Robert De Niro als corrupte senator, de oude actieheld Steven Seagal als drugslord en Don Johnson als racistische, tot de tanden toe bewapende burgerwacht die bij de grens patrouilleert.

Maar de show wordt gestolen door Danny Trejo, wiens uiterst herkenbare, pokdalige kop al eerder te zien was in Rodriguez’ Desperado en Spy Kids-films. Hij speelt de vol woede zittende Machete – hij verloor zijn gezin bij een aanslag door een drugslord – uiterst onderkoeld, hij zwijgt veel en is zich niet bewust van zijn aantrekkingskracht op alle vrouwen die graag met hem rollebollen. En hij spreekt de beste oneliner van de film uiterst memorabel uit: als hem gevraagd wordt waarom hij een afspraak niet per sms’je bevestigt, zegt hij droog ‘Machete don’t text’. Weer een ander deel van het plezier wordt gevormd door de uitzinnige actiescènes, met een bewust hoog B-film/grindhouse-gehalte. De afgehakte ledematen zijn dan ook niet te tellen.

    • André Waardenburg