Nederland kort

Gemeenteraden kandidaatsteden twijfelen over WK

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Binnen de gemeenteraden van de vijf steden die zich kandidaat hebben gesteld voor het WK voetbal in 2018 of 2022 bestaan grote twijfels of de Nederlands-Belgische kandidatuur overeind moet blijven. Dat blijkt uit een rondgang van de NOS langs de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Enschede en Heerenveen. De gemeenteraden willen alleen met de kandidatuur instemmen als de overheid harde garanties geeft over het betalen van de kosten. Minister Klink (Sport, CDA) heeft beloofd dat hij met de steden over geld gaat praten, maar pas nadat Nederland en België begin december ook daadwerkelijk zijn aangewezen. De raadsleden vinden dat het dan erg lastig wordt om nog nee te zeggen. De kosten zijn op 476 miljoen euro geraamd, waarbij rekening is gehouden met het feit dat de investeringen na het WK ook geld opleveren.

Meer mogelijkheden vervolgen genocide

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Nederland krijgt meer mogelijkheden om internationale misdrijven aan te pakken. Met terugwerkende kracht kunnen verdachten van volkenmoord worden vervolgd en berecht. Ook wordt het mogelijk om verdachten van genocide en oorlogsmisdrijven in een niet-gewapend conflict uit te leveren. Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Hirsch Ballin gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, zo meldt de NOS op haar website. Nederland kan met de bestaande wet alleen verdachten vervolgen voor misdrijven die zijn gepleegd na 1 oktober 2003. Dat betekent bijvoorbeeld dat verdachten van de genocide in Rwanda in 1994 die hier wonen, niet kunnen worden vervolgd. Het OM moet dan noodgedwongen oorlogsmisdrijven of foltering ten laste proberen te leggen, in plaats van genocide. De grens wordt in de nieuwe wet vervroegd naar oktober 1970.

Misbruikzaken tegen kerk veelal verjaard

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De meeste meldingen van misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk die zijn binnengekomen bij de commissie-Deetman zijn onbruikbaar omdat ze zijn verjaard. De commissie-Deetman, die het misbruik onderzoekt, heeft 26 meldingen doorgestuurd naar het OM. Daarvan zijn er twee in behandeling genomen omdat de rest was verjaard, liet een woordvoerder van de procureurs-generaal weten aan het Nederlands Dagblad. Bij de commissie zijn tot nu toe meer dan negenhonderd meldingen binnengekomen.

Gerard Arninkhof (61) stopt bij NOS journaal

Rotterdam. Nieuwslezer Gerard Arninkhof vertrekt eind dit jaar bij het NOS Journaal. De 61-jarige presentator gaat met vervroegd pensioen. Dat meldt de NOS op haar website. Arninkhof werkte bijna dertig jaar voor de NOS. De laatste jaren combineerde hij eindredactie met presentatie. (ANP)