Nadal verder zonder setverlies

Rafael Nadal heeft vannacht de kwartfinales van de US Open bereikt. In een eenzijdige partij was de Spaanse nummer één van de wereld te sterk voor zijn landgenoot Feliciano Lopez: 6-3, 6-4 en 6-4. Nadal komt nu uit tegen een andere landgenoot, Fernando Verdasco, die in een vijfsetter won van de Spanjaard David Ferrer: 5-7, 6-7 6-3, 6-3 en 7-6.

Nadal, die vorig jaar in New York in de halve finales werd uitgeschakeld door Juan Martin Del Potro, stond nog geen set af in zijn eerste vier partijen. „Ik speel goed, maar ik speel nog niet op mijn best”, zei Nadal, die zijn grandslamcollectie hoopt uit te breiden met zijn eerste US-Opentitel. Met name zijn opslag bleek de afgelopen dagen een sterk wapen. De snelste was afgelopen nacht 217 kilometer per uur.

Verdasco leverde gisteren een uitputtingsslag met Ferrer. In een wedstrijd die vier uur en 23 minuten in beslag nam, vocht hij zich knap terug van twee sets achterstand. In de beslissende set stond hij 4-2 achter en zag hij zijn tegenstander naar 4-1 uitlopen in de tiebreak. „De beste comeback van mijn carrière”, concludeerde de Spanjaard, die tien keer tegen Nadal speelde maar nooit van hem won.

Eerder op de dag bereikte Michail Joezjni de laatste acht in New York door Tommy Robredo in vier sets te bedwingen: 7-5, 6-2, 4-6 en 6-4. In de kwartfinales komt de Rus uit tegen Stanislas Wawrinka, die een zware strijd leverde tegen de Amerikaan Sam Querrey: 7-6, 6-7, 7-5, 4-6 en 6-4. „Dit is al de tweede keer in een jaar dat ik de kwartfinale van een grandslamtoernooi bereik”, zei Joezjni, verwijzend naar zijn sterke optreden op Roland Garros. „Dat kan erop wijzen dat ik zo langzamerhand wat constanter begin te tennissen. Ik hoop echt dat die tendens doorzet.”

In het vrouwentoernooi dwong Kim Clijsters een plek in de halve finales af via een overwinning op Semantha Stosur: 6-4, 5-7 en 6-3. De Belgische titelverdediger kende, net als in een aantal van haar voorgaande partijen, een stroeve start. Ze kwam een break achter, maar vond halverwege het eerste bedrijf haar ritme. Met vier games op rij sleepte de Vlaamse de set binnen.

In de tweede set viel Clijsters wat terug. Ze kwam op 5-6 achterstand tegen Stosur, die dit jaar op Roland Garros verrassend de eindstrijd bereikte. De Australische serveerde de set uit, maar kon daarna haar goede spel niet vasthouden. Ook Clijsters ondervond in de laatste set problemen – zij leverde een paar keer haar opslagbeurt in – maar had uiteindelijk de langste adem: 6-3.

In de halve finales komt Clijsters uit tegen Venus Williams, die een einde maakte aan de aspiraties van de Italiaanse Francesca Schiavone: 7-6 en 6-4. Van de zestien Amerikaanse enkelspelers (m/v) die vorige week aan de US Open begonnen, is Williams als enige nog in het toernooi. Om de finale te bereiken zal ze haar niveau nog wat moeten opschroeven; met de 33 fouten die zij tegen Schiavone maakte, had de Amerikaanse het tegen Clijsters waarschijnlijk niet gered.