Miljoenen piemeltjes op muur

Symbol (Shinboru). Regie: Matsumoto Hitoshi. Met: Matsumoto Hitoshi, David Quintero. Zie voor speeldata lumiere.nl *****

Heel af en toe besluiten filmtheaters om onafhankelijk van het aanbod van de reguliere filmdistributeurs zelf films voor vertoning te importeren. Het Maastrichtse Lumière Cinema heeft dubbel lef, want de hallucinante cultfilm Symbol die momenteel langs twintig theaters toert en ook tijdens enkele najaarsfilmfestivals (onder meer in Leeuwarden en Leiden) wordt vertoond, is het vreemdste meesterwerk dat sinds lange tijd het filmlicht (en de Nederlandse bioscopen!) zag. Een internationale festivalhit was het al. Volgens sommigen niet minder dan de redding van het afgelopen Filmfestival Rotterdam.

Zowel diepzinnig als banaal, absurd als ontroerend, vraagt een film met de titel Symbol natuurlijk om duizend interpretaties. Al is het maar de vraag wat hier symbool is. En voor wat. De miljoenen piemeltjes die uit de muren van de isoleercel steken waarin de in polkadotpyjama gestoken hoofdpersoon gevangen zit, zijn daar ongetwijfeld de sleutel toe. Ze zetten wonderlijke interacties met de wereld daarbuiten in werking en blijken uiteindelijk ook de link met de tweede geschiedenis die de film biedt: de belevenissen van de Mexicaanse showworstelaar Escargot Man. Een onvervalste trip naar de fallische orde van het universum, waarin en passant nog even het raadsel van de vrije wil wordt opgelost. Of lopen we gewoon allemaal achter onze pik aan?

    • Dana Linssen