Luxe reis bepaalt baby's lot

Veel welgestelde Chinese moeders reizen naar Los Angeles en Hongkong.

Door in deze steden te bevallen, bieden ze hun kind kans op een goede opleiding.

Deze baby's in een ziekenhuis in Peking gaan waarschijnlijk een andere toekomst tegemoet dan de Chinese kinderen die dankzij het nieuwe fenomeen geboortetoerisme in de VS ter wereld komen. Het aantal bedrijven dat volledige pakketten naar de VS aanbiedt groeit snel. Foto AFP A newborn babies lie on a hospital bed in Beijing on December 1, 2008. The Chinese government has insisted extensive measures have been taken to ensure melamine is no longer in China's dairy supply after admitting that a total of 294,000 children had fallen ill from consuming dairy products tainted with the industrial chemical, normally used to make plastics, after it emerged in September that melamine had been routinely mixed into Chinese milk and dairy products to give the impression of having a higher protein content. The scandal quickly became a global problem, with Chinese dairy products around the world recalled or banned after they were found to be tainted with the industrial chemical. AFP PHOTO/Frederic J. BROWN AFP

Mevrouw Wang Ling had graag 12.000 euro over voor haar tweede kind dat zij behalve een Chinese naam –Yingying – meteen ook een Engelse naam gaf. Terwijl Fiona van vier maanden ligt te slapen in een kinderwagen van een topmerk vertelt Wang Ling hoe zij met een flinke som geld de Chinese éénkindwetgeving heeft ontweken en voor haar tweede dochter meteen de begeerde Amerikaanse nationaliteit heeft geregeld.

Op grond van het 14de Amendement van de Amerikaanse grondwet heeft ieder kind dat in de VS is geboren, ongeacht de nationaliteit van de moeder, recht op het Amerikaans staatsburgerschap. „Een tweede kind, mét een Amerikaans paspoort zodat zij later in de VS kan gaan studeren en werken. Dat is de investering meer dan waard. Dit is de basis voor haar goede toekomst”, zegt de fiscaal juriste.

Wang Ling maakt deel uit van een betrekkelijk nieuw fenomeen in China: het geboortetoerisme naar Los Angeles en naar Hongkong. Twee gemakkelijk bereikbare steden, waar de Chinese éénkindpolitiek niet geldt, toch Chinees wordt gesproken en de verkregen nationaliteit veel toekomstpotentieel wordt toegedicht.

Welgestelde echtparen in Peking, Shanghai en Guangzhou, onder wie tv- en filmsterren, vinden in toenemende mate de weg naar de Verenigde Staten. Minder vermogende middenklassers reizen per bus of trein naar Hongkong om daar de éénkindpolitiek boetevrij te omzeilen. Over het geboortetoerisme naar de VS zijn geen exacte cijfers bekend, maar er is alleen al in Shanghai sprake van een snelle groei van ondernemingen die volledig verzorgde pakketten naar de VS aanbieden.

In Hongkong kwam in de eerste helft van 2010 36 procent van de moeders die bevielen in een plaatselijk ziekenhuis binnen op een toeristenvisum. Waren in 2001 slechts 620 moeders afkomstig van het vasteland, dit jaar zijn dat er meer dan 25.000.

Peking heeft al aan de autoriteiten in Hongkong gevraagd te onderzoeken of zwangere vrouwen die afkomstig zijn van het vasteland niet de toegang kan worden ontzegd. Hongkong is al begonnen met het weigeren van vrouwen die de kosten van de bevalling – 3.500 tot 4.000 euro – niet contant kunnen betalen. Een graadmeter is ook de aandacht in de Chinese staatsmedia voor „dit zorgwekkende verschijnsel van ontduiking van de éénkindpolitiek dat in strijd is met de geest van de Chinese wetgeving”, aldus de Engelstalige staatskrant Global Times. De krant meldt dat de autoriteiten in Peking zinnen op maatregelen om het geboortetoerisme naar de VS te bestrijden.

De berichtgeving heeft ook een enigszins beledigde ondertoon: hoe kunnen Chinezen anno 2010 nog de Amerikaanse boven de Chinese nationaliteit verkiezen? Feit is echter dat ondanks de economische groei de VS voor jongeren, studenten en de middenklasse niets van hun aantrekkingskracht hebben verloren.

„Wij wilden dolgraag een tweede kind en we wilden ook meteen de best mogelijke toekomst voor hem of haar organiseren. Achteraf was het heel eenvoudig, want wij hadden het geld gespaard en alles werd geregeld door usabornbaby.com. Alleen het Amerikaanse visum moesten wij zelf regelen, maar dat verliep heel soepel”, vertelt Wang Ling opgewekt en trots.

Usabornbaby.com van het Taiwanese echtpaar Robert Zhou en Daisy Chao is in de snel uitbreidende Chinese middenklasse in een paar jaar tijd een begrip geworden. Een standaardpakket bevat tickets Shanghai-Los Angeles-Shanghai, verblijf in een van de drie luxueuze bungalows met Chineestalig personeel, afspraken met Chineestalige artsen van een van de drie geselecteerde klinieken en ziekenhuizen, Chinese maaltijden, verzekering, medische nazorg. De prijzen beginnen bij 12.000 euro.

Robert Zhou en een Amerikaans-Chinese partner in de VS zorgen ook voor de afhandeling van het papierwerk, inclusief de periodieke vernieuwing van de Amerikaanse paspoorten van de Chinese kinderen. Met een Amerikaans paspoort zijn zij later verzekerd van toegang tot de middelbare school en de universiteiten die beter heten te zijn dan het Chinese universitair onderwijs.

„Wij zijn geen gangsters, we doen niets misdadigs, we zijn geen smokkelaars. We verlenen een volkomen legale dienst op basis van het 14de amendement van de grondwet”, vertelt Robert Zhou, een bedrijfseconoom, die zijn usabornbaby.com een „consultancy” noemt. Dit jaar verkocht hij al bijna duizend „pakketten”. Het bewijs dat hij geen slangenkop is, zoals de Chinese mensensmokkelaars worden genoemd, is wel dat de Amerikaanse immigratiedienst aan zijn cliënten toeristenvisa verleent. „Ik heb nog nooit meegemaakt dat een van onze vrouwen een visum werd geweigerd. Dat komt omdat zij allemaal tot de middenklasse behoren. Niemand van onze cliënten zal ooit gebruikmaken van de Amerikaanse sociale wetten of de illegaliteit ingaan. Iedereen gaat terug naar China”, zegt Zhou.

Wang Ling heeft zelfs al bedacht naar welke middelbare school en universiteit haar Fiona zal gaan. Het enige waar zij spijt van heeft is dat haar eerste dochter niet in de VS is geboren. „Wij hadden het geld toen niet.”

    • Oscar Garschagen