Kort nieuws Sport

Voetbalclubs willen verzekering voor internationals

Genève, 8 sept. De belangenvereniging van Europese voetbalclubs, de ECA, heeft gisteren haar onvrede geuit over de internationale speelkalender en het ontbreken van een verzekering voor spelers die bij een interland geblesseerd raken. De voorzitter van de ECA, Bayern München-voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, zei dat de clubs willen dat wereldvoetbalbond FIFA een dergelijke verzekering in het leven roept. Hij noemde Bayern-speler Arjen Robben als voorbeeld. Robben keerde geblesseerd terug van het WK en is mogelijk tot de winterstop uitgeschakeld. „De FIFA verdient miljarden met het WK dankzij spelers die door de clubs betaald worden”, zei Rummenigge. „De FIFA moet zich realiseren dat de internationals onze werknemers zijn.” De ECA, die de afgelopen dagen in Genève vergaderde, kritiseerde ook de oefeninterlands in augustus. Die leiden volgens de clubs tot overbelasting van hun spelers. Rummenigge zal zich meer met de internationale speelkalender gaan bemoeien. De ECA is de opvolger van de G14, de groep van Europese topclubs die jarenlang strijd voerde tegen de UEFA en de FIFA. UEFA-voorzitter Michel Platini gaf de topclubs meer inspraak, waarna de G14 werd omgevormd tot de ECA en opgenomen in de UEFA. (AP, Reuters)

WK: hockeysters winnen van Japan

Rosario, 8 sept. De Nederlandse hockeysters hebben bij het WK in het Argentijnse Rosario ook hun laatste groepsduel gewonnen. Nederland versloeg Japan met 5-2. Maartje Paumen (2), Naomi van As, Lidewij Welten en Kim Lammers maakten de doelpunten. Titelverdediger Neder speelt morgen in de halve finale tegen Engeland. Gastland Argentinië neemt het in de andere halve eindstrijd op tegen Duitsland. (ANP)