Kort nieuws Kunst

Britse muziekprijs Mercury gaat naar trio The XX

Londen, 8 sept. De Engelse rockband The XX heeft gisteren de Britse muziekprijs Mercury Prize in de wacht gesleept. Het trio versloeg onder meer favoriet Paul Weller (ex-Jam en Style Council) en Dizzee Rascal. De Mercury Prize bestaat uit een bedrag van 20.000 pond en een vrij zekere stijging van de verkoop. De bandleden lieten doorschemeren het geld te willen gebruiken voor een studio. „Dit album hebben we gemaakt in een garage ter grootte van een badkamertje.” The XX ontving de prijs voor hun debuutalbum, dat dromerige en duistere liedjes bevat. De gitaar klinkt steevast omfloerst en ook de zang klinkt donzig. (BBC)

Gouden Kalf voor regisseur Orthel

Utrecht, 8 sept. Producent en regisseur Rolf Orthel (74) krijgt tijdens de openingsavond van het Nederlands Film Festival op 22 september het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2010. Orthel produceerde onder meer Hersenschimmen (1987) naar de roman van J. bernlef en de documentaire Het land van mijn ouders (1984) over schrijfster marion Bloem. „Orthel zet zich nog steeds in voor moeilijke, persoonlijke, niet voor de hand liggende projecten die voor de vaak jonge of beginnende makers een hoge urgentie hebben”, aldus de jury. (ANP)

Moordenaar John Lennon niet vrij

londen, 8 sept. De man die John Lennon heeft vermoord mag niet op borgtocht vrij. Dit heeft de rechter in New York bepaald. De 55-jarige Mark David Chapman zit nog minstens tot 2012 vast. Het is de zesde keer dat Chapman vrijlating werd geweigerd. Chapman vermoordde Lennon in 1980. Diens weduwe Yoko Ono verzette zich tegen de vrijlating. (BBC)

Corneille

AMSTELVEEN, 8 sept. Het Cobra Museum in Amstelveen heeft gisteren een condoleanceregister geopend voor de zondag overleden kunstschilder Corneille. (ANP)