Kort nieuws Economie

Bouwers: verkoop van nieuwbouw flink gedaald

Voorburg, 8 sept. De verkoop van nieuwbouwwoningen is de laatste maanden sterk afgenomen. Vooral augustus is een zeer zwakke maand gebleken. Dat heeft de branchevereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers NVB vandaag bekendgemaakt. In augustus werden er 1.300 woningen verkocht. Daarmee is de verkoop volgens de NVB bijna terug op het niveau van het begin van de crisis. De terugval wordt veroorzaakt door aanhoudende onduidelijkheid over de renteaftrek en over de gevolgen van forse kabinetsbezuinigingen, aldus de branchevereniging. (ANP)

Griekse bank wil kapitaal ophalen

Athene, 8 sept. National Bank of Greece (NBG), de grootste bank van Griekenland, wil 2,8 miljard euro extra kapitaal ophalen. De bank zei vanmorgen het nieuwe vermogen nodig te hebben om de recessie in Griekenland beter te kunnen weerstaan. NBG wil voor 631 miljoen euro nieuwe aandelen uitgeven aan zijn bestaande aandeelhouders. Een zogeheten converteerbare obligatie, een lening die kan worden omgezet in eigen vermogen, moet bijna 1,2 miljard euro opleveren. De rest moet komen uit de verkoop van een belang in de Turkse Finansbank. (ANP)

HP doet aanklacht tegen ex-topman

New York, 8 sept. Hewlett-Packard (HP) heeft een aanklacht ingediend tegen de voormalig topman van het Amerikaanse computerconcern Mark Hurd, een dag nadat hij werd benoemd als president bij softwaregigant Oracle. Volgens HP kunnen „de meest waardevolle handelsgeheimen en vertrouwelijke informatie” op straat komen te liggen door de nieuwe topfunctie van Hurd. De voormalig bestuursvoorzitter van HP zou overeenkomsten getekend hebben om dit juist te voorkomen. De 53-jarige Hurd nam begin vorige maand onverwachts ontslag bij HP nadat hij was beschuldigd van ongewenste intimiteiten. (ANP)

Nieuwe cao voor ABN Amro

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 8 sept. Vakbonden en directies zijn het eens over een nieuwe cao voor ABN Amro. Ook de medewerkers van de voormalige Fortis Bank vallen vanaf 1 januari 2011 onder deze cao, waardoor de aparte Fortis Bank cao verdwijnt. In het principeakkoord, dat gisteren na maandenlange onderhandelingen werd bereikt, staat dat de lonen in twee stappen worden verhoogd. Werknemers van de bank krijgen er op 1 januari 1 procent bij en nog eens 2 procent anderhalf jaar later.