Kort nieuws Buitenland

Zeker achttien doden na aanval op Hondurese fabriek

Tegucigalpa, 8 sept. In de noordelijke Hondurese stad San Pedro Sula hebben twee of drie gemaskerde mannen gewapend met kalasjnikovs gisteren een aanval gepleegd op een schoenenfabriek. Daarbij kwamen zeker achttien arbeiders om en raakten er vijf gewond, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De politie vermoedt dat het om drugsgerelateerd geweld gaat. In San Pedro Sula strijden drugsbendes vaker met geweld om de controle over verkooppunten. De beruchte Hondurese bendes Mara Salvatrucha en Mara 18 zijn er actief. Deze bendes worden verantwoordelijk gehouden voor tweederde van de moorden, drugs- en wapenhandel in Honduras. (AFP)

Massagraf uit WOII ontdekt in Slovenië

Ljubljana, 8 sept. In het noorden van Slovenië is gisteren een massagraf uit de Tweede Wereldoorlog ontdekt met daarin de stoffelijke overschotten van circa 700 mannen en vrouwen, onder wie ook burgers. Dat hebben de Sloveense autoriteiten bekendgemaakt. Het graf werd ontdekt nadat door overstromingen botten bloot waren komen te liggen. Volgens Slovenië gaat het om vermeende nazicollaborateurs die na de oorlog in het toenmalige Joegoslavië werden vermoord door antifascisten . Dat soort afrekeningen, waarbij soms ook onschuldige burgers werden vermoord, zijn door de communistische autoriteiten lang ontkend of gebagatelliseerd. (AP)

Mogadishu: 230 doden in 2 weken

Mogadishu, 8 sept. Meer dan 230 mensen zijn de afgelopen twee weken gedood bij zware gevechten in Mogadishu, de hoofdstad van Somalië. Dat hebben de VN gisteren verklaard. Ziekenhuizen raken volgens Somalische hulpverleners overvol. Veel inwoners ontvluchten het geweld tussen radicaal-islamitische opstandelingen en vredestroepen van de Afrikaanse Unie die de zwakke Somalische regering in het zadel houden. Naar schatting tweederde van de oorspronkelijke 1,5 miljoen inwoners is de afgelopen jaren de stad ontvlucht. (AP, BBC)

Kritiek op Roma-beleid Frankrijk

Straatsburg, 8 sept. Bij een debat over de positie van de Roma (zigeuners) in het Europees Parlement is Frankrijk gisteren onder vuur gekomen in verband met de recente uitzetting van een groep Roma en de ontmanteling van hun kampementen. Zo waarschuwde de liberale voorman Guy Verhofstadt, oud-premier van België, tegen „populistische, dikwijls racistische neigingen” in Frankrijk. Ook Europees Commissaris Viviane Reding (Grondrechten en Justitie) stelde dat de Roma geen „zondebok” mogen worden. De Franse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Pierre Lellouche, wees de kritiek van de hand. (AFP)

Ontsnapping uit gevangenis Nigeria

Bauchi, 8 sept. Tussen de zevenhonderd en achthonderd gevangenen, onder wie verdachten van een streng islamitische groepering, zijn ontsnapt bij een aanval op een cellencomplex in Nigeria. Dat hebben plaatselijke autoriteiten in de deelstaat Bauchi, in het islamitische noorden van Nigeria, vanochtend verklaard. De aanval begin gisteravond en duurde ongeveer twee uur. Zeker vier personen kwamen om het leven volgens de politie. De aanval wordt toegeschreven aan leden van Boko Haram, een fundamentalistische groepering die ruim een jaar geleden een dagenlange slag leverde met de Nigeriaanse politie. Daarbij vielen bijna achthonderd doden. (AP, AFP)

Mexicanen op de vlucht voor water

Villa Hermosa, 8 sept. Enkele tienduizenden mensen in het zuiden van Mexico zijn hun huizen ontvlucht wegens overstromingen als gevolg van zware regenval. De zwaarst getroffen gebieden zijn de zuidelijke staten Tabasco, Veracruz, Chiapas and Oaxaca. Veel Mexicanen negeerden de oproep van de regering om te vertrekken, omdat ze gewend zijn aan overstromingen. In het gebied vinden vrijwel elk jaar overstromingen plaats door hevige regen, maar dit jaar zou er meer regen zijn gevallen dan normaal. In Tabasco kwamen in 2007 ruim een miljoen woningen onder water te staan. (AP)