Kort nieuws Binnenland

Verzoek tot uitstel ‘riante’ regeling pensioen Curaçao

Willemstad, 8 sept. Voormalig Eilandsraadslid Norbert George heeft een verzoek ingediend voor opschorting van de afkondiging van het nieuwe pensioen voor Eilandsraadsleden op Curaçao. De Tweede Kamer wilde hier gisteren helderheid over. De Eilandsraad van Curaçao nam eind vorige week, een dag voor de nieuwe Eilandsraad werd geïnstalleerd, een nieuwe pensioenregeling aan. Alle aanwezige leden stemden voor, alleen onafhankelijk raadslid Norbert George stemde tegen. Hij heeft inmiddels de Curaçaose gezaghebber Lisa Dindial gevraagd om opschorting van de beslissing die door pensioendeskundigen op het eiland als ‘riant’ wordt beschouwd. George vindt het vooral ‘niet ethisch’ dat een Eilandsraad voor zichzelf een riante regeling bepaalt. (ANP)

Haags plein bij CS opnieuw bestraat

Door onze correspondent

Den Haag, 8 sept. Het plein naast het Centraal Station in Den Haag waar het ‘M’-vormige gebouw van Rem Koolhaas zou komen wordt opnieuw bestraat. Dat heeft het Haagse stadsbestuur gisteren besloten. Op het plein komen bankjes, plantenbakken en verlichting. De bouw van een door Koolhaas ontworpen woning- en kantoorcomplex werd vorige maand afgeblazen. De betrokken projectontwikkelaar zou volgens verantwoordelijk wethouder Marnix Norder (PvdA) onaanvaardbare nieuwe eisen hebben gesteld. Ook de sombere situatie op de kantorenmarkt speelde een rol.

Geen aanleg nieuw bos bij Simpelveld

Door onze correspondent

Maastricht, 8 sept. Een meerderheid in de gemeenteraad van Simpelveld is tegen de aanleg van een nieuw bos van achttien hectare bij het buurtschap Huls. De volksvertegenwoordigers hebben begrip voor bezwaren van bewoners die vrezen voor hun uitzicht op het Limburgse heuvellandschap en zijn bang voor schadevergoedingen van deze groep. De provincie Limburg die zo’n dertien jaar geleden het initiatief nam voor het bos, legt zich neer bij de opstelling van Simpelveld. De achttien hectare blijft gereserveerd voor natuur, maar de nadruk komt te liggen op traditioneel landschap in de streek.

Bezwaar tegen kernafval in klei

Den Bosch, 8 sept. Het Brabantse drinkwaterbedrijf Brabant Water heeft in België formeel bezwaar gemaakt tegen plannen om radioactief kernafval op te slaan in containers in diepe kleilagen vlak over de grens met België. Directeur Guïljo van Nuland noemde het idee vandaag volstrekt onacceptabel. De Belgische Nationale Instelling voor Radioactief Afval en verrijkte Splijtstoffen (Niras) heeft alternatieven opgesteld voor nucleair afvalbeheer. Als de nieuwe Belgische regering kiest voor diepondergrondse opslag is er nog niet nagedacht over een locatie. (ANP)

Pieter Baan Centrum verhuist

Door een onzer redacteuren

Utrecht, 8 sept. Het Pieter Baan Centrum (PBC) waar verdachten van misdrijven psychiatrisch worden onderzocht gaat verhuizen. De noodzakelijke verbouwingen op de huidige locatie aan de Utrechtse Gansstraat zijn volgens woordvoerders van PBC en Justitie te omvangrijk en daardoor niet rendabel. „We gaan op zoek naar een nieuwe locatie. Daarbij houden we rekening met de nabijheid van een academisch centrum en goede bereikbaarheid voor het personeel”, aldus Justitie.

Vondst zeldzame inktviszwammen

Utrecht, 8 sept. Op de Veluwe bij Ermelo is een groep zeldzame inktviszwammen ontdekt. Dat meldde Staatsbosbeheer vandaag. De soort hoort thuis in warmere klimaten en wordt nauwelijks in Nederland gezien. Een vrijwilligster van Staatsbosbeheer stuitte in het Speulderbos op de Veluwe op in totaal twintig inktviszwammen. De zwam telt vijf, knalrood gekleurde tentakels die in verschillende richtingen groeien. De zwam ruikt naar uitwerpselen en trekt daarmee insecten aan die de sporen verspreiden. Staatsbosbeheer is erg gelukkig met vondst. In het Speulderbos komen 120 verschillende soorten paddenstoelen voor. (ANP)