Kardinaal Danneels: ik faalde

In het schandaal rond kindermisbruik door katholieke geestelijken in België heeft kardinaal Godfried Danneels voor het eerst toegegeven dat hij fouten heeft gemaakt. Dat meldden Belgische media gisteravond. Zij baseren zich op een interview met de kardinaal in het Vlaamse tijdschrift Knack, dat vandaag verschijnt. Danneels erkent dat hij het ontslag van bisschop Roger Vangheluwe van Brugge had moeten eisen toen hij voor het eerst hoorde dat hij diens minderjarig neefje had misbruikt. De kardinaal noemt het zijn zwaarste beoordelingsfout. „Nu besef ik dat ik Vangheluwe tot ontslag had moeten dwingen”, zegt Danneels in het interview in Knack. Vangheluwe trad in april af nadat hij had bekend dat hij jarenlang zijn neefje seksueel had misbruikt. Onlangs lekten geluidsopnamen uit waaruit bleek dat Danneels het neefje onder druk zette om de zaak niet in de openbaarheid te brengen, in het belang van de kerk. (ANP)